Pacienti nobalsojuši, tagad vārds deputātiem

© Ekrānšāviņš no avīzes

Šodienas Saeimas balsojums – vai atbalstīt pacientu organizāciju savāktos iedzīvotāju parakstus par onkoloģijas nozares finansēšanu – parādīs ne tikai deputātu labo gribu piešķirt naudu, bet tā galvenokārt ir tautas kalpu iespēja piedāvāt risinājumus, kā uzlabot situāciju vēža ārstēšanā Latvijā.

Parlamentā šodien plānots balsojums par Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvu Lai vēzis būtu ārstējama slimība!, kas paredz ik gadu atvēlēt papildus 10 miljonus eiro onkoloģisko slimību diagnosticēšanas un ārstēšanas uzlabošanai. Saeimai ir jābalso par šo jautājumu, jo pacientu organizācijas savāca vairāk nekā 11 000 iedzīvotāju parakstus. Aliansē apvienojušās trīs pacientu organizācijas - krūts vēža pacienšu biedrība Vita, kolorektālā vēža pacientu biedrība EuropaColon Latvija un ginekoloģisko vēžu pacienšu biedrība Gino. Pacienti ir pārliecināti, ka šāda iniciatīva un papildu budžeta piešķiršana palīdzēs samazināt mirstību un nodrošinās pacientu tiesības uz pilnvērtīgu ārstēšanos un kvalitatīvi nodzīvotu dzīvi. Saslimstība ar onkoloģijas slimībām Latvijā saglabājas ļoti augsta, un tas ir otrs galvenais mirstības cēlonis valstī. Neraugoties uz saslimstības rādītājiem, pēdējo gadu laikā situācija valstī nav uzlabojusies, jo vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai ir nepietiekams valsts finansējums. Pacientu organizācijas secina: citviet pasaulē, pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, diagnozi vēzis neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku slimību ar labākiem ārstēšanas rezultātiem. Diemžēl Latvijā ārsti atsevišķu vēža formu ārstēšanai ir spiesti izmantot novecojušas metodes pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā. «Ja deputāti teiks jāvārdu cilvēku parakstītajai iniciatīvai par papildu 10 miljonu eiro piešķiršanu onkoloģijas jomai, tā mums visiem būs jau reāla cerība uzsākt onkoloģijas jomas sakārtošanu,» saka biedrības Vita vadītāja Irīna Januma. Viņa uzsver, ka agrīna vēža diagnostika ir pamatnosacījums veiksmīgam ārstēšanas rezultātam, taču tikpat nozīmīga loma ir arī saņemtajai terapijai, jo pašlaik lielākajai daļai pacientu nav pieejami inovatīvi, jaunākās paaudzes medikamenti.

Diskusijā, ko šonedēļ rīkoja Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks, izskanēja dažādi viedokļi, kam tieši nepieciešami papildu līdzekļi onkoloģijā, taču viena no akūtākajām problēmām ir inovatīvu medikamentu pieejamība. «Situācijas uzlabošanai onkoloģijā steidzami nepieciešamas divas lietas - skaidrs un precīzs darbības plāns turpmākajiem trim līdz pieciem gadiem, lai samazinātu mirstību un saslimstību no onkoloģiskām slimībām, kā arī papildu finansējums,» saka R. Ražuks, kurš Saeimā izveidojis deputātu grupu tieši onkoloģijas problemātikas risināšanai. Situāciju kopumā viņš novērtē dramatiski: «Plašumā gājusī tendence ārstēšanai nepieciešamo finansējumu vākt dažādās ziedojumu akcijās liecina, ka valsts savu pienākumu nodrošināt pienācīgu un mūsdienīgu ārstēšanu tik smagā nozarē kā onkoloģija paklusām ir uzkrāvusi uz pašu pacientu, viņu tuvinieku, draugu un visas sabiedrības pleciem.»

Veselības ministrija informē, ka jau šogad ir atrasta papildu nauda, kas tiks novirzīta rindu mazināšanai uz izmeklējumiem un onkologu konsultācijām. Jau no 1. oktobra stāsies spēkā jauna kārtība, kas ļaušot pacientus ar aizdomām par vēža diagnozi pieņemt bez rindas un to neierobežos kvotas.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais