Čakša: Onkoloģijā papildus ieplūdīs 12 miljoni eiro

© F64

Diskusija par veselības aprūpes finansēšanas modeli Latvijā vēl ir plaši atvērta, šorīt LTV "Rīta panorāmā" atzina veselības ministre Anda Čakša.

Pēc ministres vārdiem, svarīgākais ir vienoties, lai sistēma būtu cilvēku aizsargājoša. Diskusija par uzlabojumu finanšu avotiem nav beigusies. Jāatrod finanšu avoti, kas palīdz iedzīvotājiem būt veseliem, izteicās politiķe, precizējot vien to, ka pati neatbalsta privātās apdrošināšanas ienākšanu, bet domā, ka veselības aprūpes pakalpojumi ir jāsedz valstij.

Čakša pastāstīja, ka ar papildus naudu nākamā gada budžetā galvenie mērķi būs uzlabot onkoloģiju, nostiprināt ģimenes ārstu aprūpi un uzlabot dzemdību palīdzību, jo Latvijā ir nepieļaujami augsta māšu un bērnu mirstība. Piemēram, onkoloģijā papildus ieplūdīs 12 miljoni eiro, kas nonāks izmeklējumiem, skrīningam, atalgojumam mediķiem u.tml. Mērķis esot onkoloģijas sistēmu sakārtot tā, lai mēneša laikā no diagnozes uzstādīšanas pacienti nonāktu līdz ārstēšanai.

Runājot par gada izskaņā izsīkstošajām kvotām uz izmeklējumiem slimnīcās, Čakša atzīmēja, ka nākamgad notiks pāreja no 9 uz 12 mēnešu budžeta plānošanu. Naudas trūkumu tas gan tieši nerisinās, un joprojām būs aktuāli runāt par papildus līdzekļu novirzīšanu sistēmā.

Pēc ministres vārdiem, izsmeltu izmeklējumu kvotu apstākļos risinājumi esot izmeklējumus pacientiem veikt par viņu pašu naudu, vai arī tos veikt caur neatliekamo palīdzību, proti, jau pašlaik reizēm tiek darīts tā, ka izmeklējumus veic, cilvēkus ievietojot slimnīcā. Izmeklējumi - tā ir plānveida palīdzība, un tur pāris mēnešu pagaidīšana rindā nav traģiska problēma, izteicās ministre.

Čakša apgalvoja, ka Veselības ministrijai nav plānu slēgt slimnīcas, tomēr apmaksātie pakalpojumi gan tajās var pamainīties.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais