Lems par Gerharda apturēto pilsētas teritorijas plānojumu Jūrmalā

© Dmitrijs Šuļžics/f64

Jūrmalas dome ārkārtas sēdē šodien plkst.10.45 lems par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) apturētajiem Jūrmalas teritorijas plānojuma noteikumiem, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Zane Leite.

Jūrmalas pilsētas dome sēdē lems par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem.

Jau ziņots, ka Gerhards šonedēļ apturēja Jūrmalas domes saistošos noteikumus par pilsētas teritorijas plānojumu, kas attiecas uz apbūves noteikumiem.

Ministrs apturējis teritoriālā plānojuma grozījumu grafiskās daļas, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu apakšpunktus.

VARAM aģentūru LETA informēja, ka Jūrmalas domē pieņemtā dokumenta atsevišķi punkti ir pretrunā augstāka juridiskā spēka normatīvajam aktam. Ministrijas speciālisti secinājuši, ka pretēji dotajam pilnvarojumam pašvaldībai teritorijas plānojumā noteikt gadījumus, kad izstrādājams detālplānojums, apbūves noteikumos iekļauta norma, kas noteic, ka gadījumā, kad nepieciešamas zemes vienības, kurās ir noteiktas vairākas funkcionālās zonas, tostarp dabas un apstādījumu teritorija, detālplānojuma izstrāde nav nepieciešama.

Ministrija jau iepriekš bija nosūtījusi atzinumu Jūrmalas domei, kurā lūdza atcelt saistošos noteikumus un veikt nepieciešamos precizējumus, taču pašvaldība to nav darījusi. Tāpēc ministrs pieņēmis lēmumu apturēt atsevišķus noteikumu punktus.

Savukārt Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) pastāstīja, ka Gerharda iebildumi neietekmē Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumu būtību un tie vēl arvien ir spēkā.

VARAM rīkojumā pašvaldībai esot izteikusi iebildumus par četriem teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu punktiem no kopumā 2500 punktiem. Līdz ar to ministrijas rīkojums neatceļ Jūrmalas pilsētas domes izstrādātos teritorijas plānojuma grozījumus un tie būs piemērojami no brīža, kad VARAM rīkojums tiks publicēts "Latvijas Vēstnesī", uzsver Truksnis. Pašvaldība no grozījumiem plānojusi svītrot četrus punktus, pret kuriem iebildusi ministrija.

Kā ziņots, Jūrmalas aizsardzības biedrības (JAB) vadītājs Uldis Kronblums informēja, ka biedrība plāno Jūrmalas domes saistošos noteikumus par pilsētas teritorijas plānojumu apstrīdēt Satversmes tiesā.

Svarīgākais