Apstiprināts atbalsts par piena ražošanas samazināšanu

© F64

Valdība šodien apstiprināja Eiropas Savienības (ES) atbalsta - 140 eiro par tonnu piena - piešķiršanas kārtību piena ražotājiem par ražošanas samazināšanu, ziņo aģentūra LETA.

Atbalsts būs pieejams ražotājiem, kuru finansiālā situācija ir īpaši apdraudēta ilgstoši nelabvēlīgajos apstākļos un kuri apsver iespēju brīvprātīgi vismaz trīs mēnešus samazināt pārstrādei piegādātā piena daudzumu, paredz valdības apstiprinātie noteikumi "ES atbalsta piešķiršanas kārtība piena ražotājiem par ražošanas samazināšanu".

Zemkopības ministrija norāda, ka patlaban nav zināms, cik plaši piena ražotāji izmantos minēto atbalstu. Tomēr, izvērtējot datus par piena piegādēm 2016.gada maijā, jūnijā un jūlijā un salīdzinot ar tādu pašu periodu 2015.gadā, var secināt, ka kopumā 4870 ražotāji ir samazinājuši ražošanu par 23%. Tas nozīmē, ka varētu būt aptuveni 9740 pieteikumu.

Pieņemot, ka par šādu apjomu ražotāji varētu pieteikties uz atbalstu un kopā ir četras pieteikšanās kārtas, atbalsts no ES budžeta Latvijas zemniekiem varētu veidot 3,8 miljonus eiro.

Ministrijā uzsver, ka ir ļoti svarīgi, lai Latvijas piensaimniekiem būtu iespēja saņemt ES atbalstu, jo tie ilgstoši cieš zaudējumus. Tādēļ tiks izmantota elektroniskā pieteikšanās sistēma, kas nodrošinās ātru iesniegumu saņemšanu un apstrādi Lauku atbalsta dienestā (LAD).

Kā ziņots, minētajam atbalstam iesniegumus LAD sāks pieņemt ceturtdien, 15.septembrī.

Kopējais budžets ES atbalstam par piena ražošanas samazināšanu ir noteikts 150 miljoni eiro visām dalībvalstīm, un, pēc EK aplēsēm, tas aptver aptuveni 1,07 miljonus tonnu piena.

Attiecīgā regula paredz atbalstu 140 eiro apmērā par piena tonnu, kas veidojas kā starpība starp piena apjomu, kas piegādāts piena ražošanas samazināšanas periodā, un piena apjomu, kas piegādāts tajā pašā iepriekšējā gada trīs mēnešu jeb references periodā. Valsts finansējums šajā gadījumā nav jāparedz.

Kā ziņots, kopumā būs četri ražošanas samazināšanas periodi. Pirmais attieksies uz samazināšanu šā gada oktobrī, novembrī un decembrī, bet attiecīgais iesniegums būs jāiesniedz līdz 21.septembrim.

Nākamais periods būs novembris, decembris un 2017.gada janvāris, bet iesnieguma termiņš - 12.oktobris. Tālāk sekos periods par šā gada decembri, 2017.gada janvāri un februāri ar iesnieguma termiņu 9.novembrī, bet pēdējais periods attieksies uz 2017.gada janvāri, februāri un martu, iesnieguma termiņš - šā gada 7.decembris.

Kā akcentē ZM, atbalsta shēmas izmantošana ir brīvprātīga un katram piena ražotājam pašam ļoti atbildīgi jāizvērtē nepieciešamība un iespējas ražošanu samazināt vismaz trīs mēnešu periodā. Samazinājuma koeficenta gadījumā ražotājam apstiprinātais samazinājuma apjoms, par ko pienāksies atbalsts, var būt mazāks nekā viņa plānotais. Par atteikšanos īstenot brīvprātīgu piena ražošanas samazināšanu sankcijas nekādā gadījumā netiks piemērotas.

Jau vēstīts, ka visā ES šogad vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. No 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam piena cena samazinājusies par 39%, kas ilgstoši nenosedz pašizmaksu.

Tikmēr piensaimniecības 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījumu no 8,5 miljonu eiro ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarēm. Šā gada jūnijā piensaimniecībām no valsts budžeta izmaksāti vēl 6 197 000 eiro valsts atbalsta, savukārt jūlijā EK piešķīra vēl 9,7 miljonus eiro, par kuru sadales kritērijiem būs zināms ne ātrāk kā septembra nogalē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais