Pārtraucot "divlitreņu" tirgošanu, pircēji izvēlēsies stiprinātos vīnus pakās

© F64

Ja tiks īstenots lēmums aizliegt alus tirdzniecību divu litru plastmasas pudelēs, tas neko nedos pircēju veselībai, jo tie pārorientēsies, piemēram, uz stiprinātā vīna pakām, tikmēr kaitējums tiks nodarīts jau tā cietušajai alus nozarei, tā aģentūrai Leta norāda Latvijas Alus darītāju asociācijas vadītāja Ināra Šure.

"Kā liecina citu valstu pieredze, šāda veida aizliegumi nedod vēlamo rezultātu - alkohola patēriņš nesamazinās, jo patērētāji pārslēdzas uz citiem segmentiem. Piemēram, Lietuvas veikalu plauktos pēc ierobežojumiem tirgot alu divu litru plastmasas jeb PET iepakojumā parādījās vīns plastmasas "divlitrenēs"," sacīja Šure.

Viņa norādīja, minētā aizlieguma vietā rūpīgi jāanalizē un jāizvērtē Latvijas alus tirgus tendences, kā arī Lietuvas pieredze, kas šādu aizliegumu jau ieviesa pirms vairākiem gadiem.

"Latvijā kopš 2010.gada alus tirgus daļa PET iepakojumam jau tā krītas par vidēji 3%-4% gadā, tādēļ papildu iejaukšanās no malas nav nepieciešama, jo nozare jau pašregulējas. Turklāt atšķirībā no stiprā alkohola ražotājiem, kuru tirgus daļa un peļņa palielinās, alus tirgus jau četrus gadus pēc kārtas konstanti krītas. Lietuvā pēc PET iepakojuma aizliegšanas alus pārdošanas apjomi šajā kategorijā samazinājās tikai uz īsu brīdi, pēc tam atkal pakāpeniski turpināja pieaugt," atzina Šure.

Viņa arī norādīja, ka kopumā alus nozare atbalsta politiķu centienus samazināt pārmērīgu alkohola patēriņu, bet tas darāms sabalansēti un pārdomāti, lai netiktu nepamatoti ierobežots tikai viens vai daži alkoholisko dzērienu segmenti.

"Noteikti ir jāizvērtē arī citi instrumenti, kas šajā situācijā var būt daudz efektīvāki, piemēram, rūpīgāka nelegālā alkohola kontrole, kas varētu kļūt vēl aktuālāks jautājums, ja ierobežotu alus tirdzniecību divu litru iepakojumā, alkohola procentu samazināšana grādīgajos dzērienos, jauniešu izglītošana," atzina biedrības vadītāja.

Latvijas alus nozare aicina Saeimas deputātus ļoti rūpīgi izvērtēt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas virzīto ideju aizliegt alus tirdzniecību 2 litru PET iepakojumā un piedāvā nosūtīt šo ideju tālākām diskusijām atbildīgajai Saeimas apakškomisijai.

Kā ziņots, 7.septembrī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti atbalstīja aizliegumu pārdot stipro alu tā dēvētajās divlitrenēs no 2017.gada septembra. Šādu aizliegumu paredz komisijā izstrādātais likumprojekts "Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā".

Komisija vienojās grozījumus virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā, kas notiks 15.septembra Saeimas sēdē.

Latvijā

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (LPABA) piekrīt likuma grozījumiem par Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) polises nepieciešamības izbeigšanu, ja transporta līdzeklis uz laiku ir pārtraucis reģistrāciju valsts vai pašvaldību transportlīdzekļu reģistrā, taču iebilst pret transportlīdzekļa numura zīmju nodošanas prasību.

Svarīgākais