Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Holokausta konferencē daudz interesentu

Otrajam pasaules karam un holokaustam veltītās konferences Rīgā atklāšana šodien pulcēja lielu interesentu skaitu.

Konferences atklāšanas dienā tiek demonstrētas vairākas dokumentālās filmas, uz to noskatīšanos atnākušie cilvēki pilnībā aizpildīja viesnīcas "Reval Hotel Latvija" lielo konferenču telpu.

Konferences norisi viesnīcas ārpusē uzrauga vairāki pašvaldības policijas darbinieki.

Kā ziņots, starptautisko konferenci "Otrā Pasaules kara iznākums un holokausts: upuri, taisnprātīgie, atbrīvotāji un bendes", rīko krievvalodīgo ebreju pasaules kongress (KEPK) un "Baltijas forums".

Kā informē biedrības "Baltijas forums" direktors Aleksandrs Vasiļjevs, konferences pirmajā dienā Nacionālās Radio un televīzijas padomes priekšsēdētāja un biedrības locekļa Abrama Kleckina un KEPK Eiropas Kontinentālās sekcijas direktores Larisas Sisojevas vadībā notiks ar konferences tematiku saistītu dokumentālo filmu un jauno projektu prezentācijas.

Starp filmām būs Krievijā tapušās filmas "Rīgas geto melodija", "Man nav bail" un "Brestas geto", Izraēlā tapusī "Žitomira. Parasts ebreju stāsts" un Baltkrievijas filma "Izstumtie".

Vakarā centra "Holokausts" līdzpriekšsēdētājs Iļja Aļtmans prezentēs enciklopēdiju "Holokausts PSRS teritorijā", bet Eiropas reliģiskās biedrības "Šamir" prezidents Latvijā rabīns Menahems Barkans prezentēs Latvijas Ebreju enciklopēdijas projektu.

Konferences svinīgā atklāšana paredzēta pirmdien, 15.martā, ar tās līdzpriekšsēdētāju - "Baltijas foruma" prezidenta Jāņa Urbanoviča (SC) un KEPK prezidenta Borisa Špigeļa - uzrunām, kā arī konferences goda viesu uzrunām.

Konferences sesijā tiks runāts par tādām tēmām kā problēmas saistībā ar jaunu arhīva materiālu iekļaušanu zinātniskajā apritē, pētot holokausta tēmu bijušās PSRS teritorijā, Otrā pasaules kara un holokausta vēsture pētījumos un publikācijās ASV, holokausta vēstures pasniegšana daudznacionālā sabiedrībā ar atšķirīgām reliģiskajām konfesijām, holokausta mācīšanas īpatnībām ārpusskolas nodarbībās Latvijā, dokumentālais kino par Otro pasaules karu un holokaustu un holokausta pētniecības pieredze tajā.

Referentu vidū būs jau minētie centra "Holokausts" līdzpriekšsēdētājs Iļja Aļtmans un ebreju reliģiskās biedrības "Šamir" prezidents Latvijā rabīns Menahems Barkans, kā arī ASV Cilvēktiesību, brīvības un tolerances muzeja prezidents Igors Kotlers, ASV Ebreju mantojuma muzeja Izglītības nodaļas direktore Elizabete Edelsteina, kinorežisors un televīzijas žurnālists Vladimirs Molčanovs un kinodokumentālists un žurnālists Boriss Mafcirs.

Pēc tam paredzētas apaļā galda diskusijas par tēmām "Izglītība pret aizspriedumiem", "Dokumentālais kino par Otro pasaules karu un holokaustu: vēsturiskās patiesības problēma" un "Otrais pasaules karš un Holokausts: nezināmie vēstures avoti un historiogrāfija".

Uz konferenci ieradīsies arī tā direktors Efraims Zurofs, kurš iecerējis arī uzstāties.