Zīle: Panāktā vienošanās vieš cerības par ES līdzfinansējuma saņemšanu "Rail Baltica" projektam

© F64

Ziņa, ka visu trīs Baltijas valstu pārstāvjiem ir izdevies vienoties par virkni būtisku jautājumu "Rail Baltica" projekta tālākai virzībai, vieš cerības par Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma saņemšanu, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Kā aģentūru LETA informēja deputāta birojā, Zīle uzskata, ka vienošanās rada pamatotu pārliecību, ka projekts tiks sekmīgi īstenots.

Tomēr, viņaprāt, uzmanībai nevajadzētu atslābt, jo ir skaidrs, ka līdz projekta pabeigšanai ir vēl deviņi gadi. "Jo tālāk mēs tiksim tā attīstībā vēl pirms lemšanas par turpmāko finansējumu ES nākamā daudzgadu budžeta ietvaros, jo lielākas izredzes un pamatojums būs saņemt tikpat augstu līdzfinansējumu no ES nodokļu maksātāju naudas," spriež politiķis.

LETA jau vēstīja, ka šonedēļ Briselē kopuzņēmuma AS "RB Rail" padomes sēdē Baltijas valstu pārstāvji vienojušies par turpmāko iepirkumu modeli un atbildības sadalījumu projekta "Rail Baltica" realizēšanā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Satiksmes ministrijā, padomes sēde ir būtisks pagrieziens Baltijas valstu sadarbībā, lai turpinātu darbu pie projekta tālākas izstrādes finansējuma saņemšanai.

Padomes sēdes laikā tika diskutēts par rīcību saistībā ar "RB Rail" centralizētākiem iepirkumiem, noteikta tās vadošā loma, kā arī pārrunāti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālo iepirkumu jautājumi, kurus uzrauga "RB Rail" un kuri tiek veikti pēc "RB Rail" izstrādātiem iepirkuma principiem.