Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Garšīgākā izstāde Baltijā

© f64

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek Baltijas nozīmīgākais pārtikas nozares pasākums – izstāde Riga Food 2016, kuras piedāvājumā vērienīga ekspozīcija, meistaru un pārtikas produktu konkursi, aizraujoši šovi, izglītojošas meistarklases un degustācijas. Izstāde apskatāma līdz sestdienai.

«Uz pasaules nav daudz lietu, kas aizrauj visus cilvēkus. Viena no šādām lietām ir pārtika,» vakar izstādes Riga Food 2016 atklāšanā teica premjers Māris Kučinskis. To apliecina arī šīs izstādes popularitāte. Šogad ekspozīcijā savus sasniegumus demonstrē 702 uzņēmumi no 37 valstīm. Izstādes dēļ ceļu uz Rīgu mērojuši 57 valstu pārtikas nozares profesionāļi, stāstīja izstāžu rīkotājsabiedrības BT1 valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle.

Šogad ir arī 14 valstu kopstendi, to skaitā no Itālijas, Baltkrievijas un Lietuvas. Latvijā ražotus saldumus, garšvielas, ievārījumus, sulas, gaļas izstrādājumus, sieru, kafiju, skābos kāpostus, sukādes, pastilas, musli un vēl daudzus citus kvalitatīvus un gardus pārtikas izstrādājumus var baudīt Latvijas nacionālajā kopstendā, kurā piedalās 34 ražotāji.

Savukārt, pateicoties Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) finansiālajam atbalstam, izstādē piedalās vairāk nekā 150 mājražotāji no visas Latvijas.

Veselīga pārtika modernā izpildījumā

«Ar nišas produktiem un bioloģisko pārtiku varēsim iekarot jaunus tirgus. Tas ir Latvijas attīstības vektors,» izstādes atklāšanā sacīja valsts prezidents Raimonds Vējonis. Šādu unikālu un īpašu produktu jau šobrīd Latvijā netrūkst, un daļa no tiem ir apskatāma un pagaršojama izstādē, piemēram, SIA Bee Bite bišu maize ar brūkleņu un upeņu garšu, SIA Pupuchi pupu kraukšķi, SIA Kārumu fabrikas bioloģiskie auzu pārslu cepumi ar bietēm, SIA Tascen žāvētu augļu un sēkliņu trifeles un daudz kas cits.

Savukārt Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) speciālisti kopstendā Inovācijas pārtikai izstādes apmeklētājus, jo īpaši pārtikas ražotājus, iepazīstina ar daudzveidīgajām miežu, tritikāles un kartupeļu izmantošanas iespējām uzturā un pārstrādē. Garšīgāku sarunu norisei stendā tiek piedāvāts degustēt pankūkas no tritikāles miltiem un bukstiņu biezputru, kura pagatavota no miežu produktiem (grūbām/putraimiem), kailgraudu miežu un tritikāles graudiem, no krāsainajiem kartupeļiem.

Labākie piena produkti

Izstādes Riga Food 2016 ievadā vakar tika apbalvoti Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības rīkotā vietējo augstākās kvalitātes piena produktu konkursa laureāti. Jauno produktu konkursā uzvarēja SIA Rīgas piensaimnieks bifido dzeramais jogurts Kārums un AS Latgales piens krēmsiers Čedars (katrs savā grupā). Par labāko kefīru atzīts Latgales piena kefīrs, savukārt biezpiena grupā zelta medaļa piešķirta Valmieras piena ražotajam biezpienam Valmiera. Arī skābā krējuma grupā uzvaras laurus plūca valmierieši - par labāko atzīts Valmieras piena krējums Valmiera. Sviesta konkursā zelta medaļu piešķīra Rīgas piensaimnieka saldkrējuma sviestam Kārums. Nogatavināta puscietā Holandes tipa siera konkursā par labāko atzīts Latvijas piena siers Gouda Premium.

Izklaides un darbs četru dienu garumā

Pārtikas uzņēmumu iepazīšana un degustācijas ir tikai daļa no izstādes. Katru dienu izstādē notiks arī daudzi dažādi pasākumi. Piemēram, šodien apmeklētāji varēs izbaudīt dažādus stāstus no visas Latvijas - par ķiplokiem, trušiem un dažādām sēkliņām no Vidzemes, par Latgales tējām un Kurzemes dzērveņu sukādēm. Rīt un parīt paredzēta ziņģēšana ar degustācijas iespējām. Suitu sievas izziņģēs sklandrauša stāstu, Latgale - alu, bet Vidzeme - maizi. Vienlaikus ar jau tradicionālajiem produktiem - maizi, pienu un gaļu - varēs iepazīt arī pēc jaunas tehnoloģijas kaltētus augļus un ogas, kā arī Latvijā audzētu kinoju.

«Šī gada pasākumu programmā būs divi jaunumi - Baltijas valstu kulinārā mantojuma konkurss Baltic Culinary Heritage 2016 un Latvijas tējas čempionāts!» ar lepnumu teic izstādes Riga Food vadītājs Rolands Nežborts. Tāpat izstādē risināsies pavāru un bārmeņu konkursi.

Riga Food rīko izstāžu sabiedrība BT1 sadarbībā ar Zemkopības ministriju, AREI, Latvijas Tehnoloģisko centru, LLKC, EEN Latvija, Pavāru klubu, Latvijas Bārmeņu federāciju, organizāciju Diplomatic Economic Club Latvia u.c.