Virtuvju demolēšanas noteikumi jāpārskata

© publicitātes

Slikti uzrakstītā Ugunsdrošības noteikumu norma 89.10., kas iedzīvotājiem liek līdz 2019. gadam demontēt tvaika nosūcējus virs gāzes plītīm vai taisīt vecu ēku fasādēs jaunus ventilācijas caurumus, tiks pārskatīta.

«Iekšlietu ministrijas vērtējumā svarīgākais ir tas, lai uzrakstītā norma ir saprotama lietotājiem. Ja norma nebūs pietiekami skaidra lietotājiem, tad tā būs jāprecizē.» Runa ir par šo teikumu:

«Aizliegts: 89.10. daudzdzīvokļu objektā dabīgās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietots gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves.»

Iekšlietu ministrijas uzaicinājumam pirmā institūcija jau piesakās - Rīgas pilsētas būvvalde. Tās ieskatā šādā noteikumu redakcijā pastāv patvaļīgas būvniecības riski. Cilvēki sāks taisīt caurumus savu virtuvju sienās. Tāpēc būvvalde vērsīsies Iekšlietu un Ekonomikas ministrijā ar lūgumu konkrēto normu skaidrot un precizēt. Būvvaldes speciālisti secina, ka šī norma tās esošajā redakcijā ir «pretrunīga un nav viennozīmīgi izprotama». Tā rada virkni jautājumu: «Ja ar normu ir paredzēts ekspluatācijā nodoto ēku īpašniekiem uzlikt par pienākumu izbūvēt jaunu ventilācijas sistēmu, kurai tiktu pievienotas tikai mehāniskas ierīces, tad nav atrunāts, kādā veidā šo normu realizēt.» Kā šīs ventilācijas sistēmas izbūvi risināt koplietošanas telpās, kas to apmaksās, kā pieslēgt katram dzīvoklim, un kura institūcija šīs normas ievērošanu kontrolēs? Būvvaldes ieskatā šo jauno prasību var attiecināt tikai uz jaunām būvniecības iecerēm. Tur patiešām ir iespējams izbūvēt divas ventilācijas šahtas - vienu dabiskajai, otru piespiedu ventilācijai.

Arī Ekonomikas ministrija konstatējusi, ka ar šo normu kaut kas nav kārtībā. Sākotnēji ministrija pat nav gribējusi to saskaņot. Preses dienests vēsta, ka pašlaik tiek pārstrādāts Latvijas būvnormatīvs Būvju ugunsdrošība un darba grupa izvērtēs ugunsdrošības normu savstarpējo atbilstību ar Ugunsdrošības noteikumu 89.10. punktu.

Šķiet, vienīgie, kas ar nesaprotamo normu apmierināti, ir ugunsdzēsēji. Kā Neatkarīgā jau vēstīja - autori centās tekstu sacerēt tā, «lai visiem iedzīvotājiem nebūtu jāplēš nost tvaika nosūcēji». Tomēr sapinušies valodas meistarībā, un rezultātā katrs ar šo tekstu saprot ko citu. Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests tomēr neuzskata, ka šis nesaprotamais teikums jāpārraksta. Preses dienests paskaidro: «Ugunsdrošības noteikumu 89.10. punktu ir saskaņojušas ministrijas un citas iesaistītās iestādes un organizācijas. VUGD nepieciešamības gadījumā turpinās skaidrojošo darbu ar iesaistītajām pusēm, lai pamatotu šīs prasības nepieciešamību un tās neieviešanas iespējamās bīstamās sekas.»

Tomēr pašlaik jau skaidrs, ka ar skaidrošanu vien būs par maz. Nāksies piestrādāt gan pie idejas, gan rakstu darbiem.

Svarīgākais