Ventspils vienotā saraksta aktīvisti distancējas no kaimiņiešiem

© f64

Par vienoto kandidātu sarakstu pašvaldību vēlēšanām Ventspilī ar partiju KPV LV jeb tā dēvēto aktiera Artusa Kaimiņa partiju pagaidām neviens politiskais spēks nerunā, Neatkarīgajai apgalvoja gan paši kaimiņieši, gan arī vienotā saraksta izveides sarunās iesaistītie politiķi.

Lai gan šā gada jūlijā laikrakstam Diena partijas KPV LV Ventspils koordinators Aivis Landmanis apgalvo-ja - vismaz četri politiskie spēki sākuši sarunas par kopīgu startu pašvaldību vēlēšanās Ventspilī, par lokomotīvi ņemot Vienotības politiķi Ģirtu Valdi Kristovski, šobrīd KPV LV noliedz, ka jelkādas sarunas par vienotu startu Ventspilī būtu sākušās.

Dienā A. Landmanis gan nezin kāpēc nosaukts par Reģionu alianses pārstāvi - jāatgādina, ka Reģionu alianses valdes priekšsēdētājs Andrejs Ence Neatkarīgajai apgalvoja, ka A. Landmanis nav viņa «vadītās partijas biedrs un viņš partijā neveic arī nekādas citas funkcijas».

Saskaņotas sarunas nenotiek

Neatkarīgā vaicāja KPV LV valdes loceklim Ilmāram Poikānam, vai partija ir iesaistījusies sarunās par kopējo sarakstu Ventspilī; vai Vienotība vai kāda cita partija ir piedāvājusi startēt kopīgiem spēkiem; vai pati KPV LV ir nākusi klajā ar iniciatīvu apvienot spēkus un kuras personas no KPV LV ir sarunu vedēji. I. Poikāns atbildēja: «KPV LV ir noteikta kārtība, kādā tiek veiktas pārrunas ar potenciāliem biedriem un sadarbības partneriem, un varu oficiāli apstiprināt, ka šobrīd ar partijas valdi saskaņotas un valdes deleģētas sarunas attiecībā uz pašvaldību vēlēšanām Ventspilī nenotiek.» Jāatgādina, ka šā gada jūlija sākumā KPV LV garīgais līderis Artuss Kaimiņš nāca klajā ar visai skaļu paziņojumu, ka apsver iespēju kandidēt uz Ventspils mēra amatu, un apgalvoja, ka partijas nodaļa tiks izveidota pilsētas svētkos (tie notika jau pirms mēneša).

Berķa projekts

Partijas Latvijas attīstībai priekšsēdētājs Juris Pūce par vienotā saraksta Ventspilī veidošanu atbildēja: «Latvijas attīstībai veic aktīvas konsultācijas par iespējamo startu pašvaldību vēlēšanās Ventspilī. Mūsu vārdā sarunas ved mūsu partijas Ventspils nodaļas vadītājs Edgars Čeporjus. Par sarunu gaitu viņš regulāri informē partijas valdi, nākamā reize plānota 21. septembrī, kad izskatīsim progresu ar gatavošanos vēlēšanām vairākās pašvaldībās. Sarunas notiek ar Vienotības Ventspils nodaļas vadību un biedriem, ar KPV LV mēs sarunas nevedam.»

Jāatgādina, ka pieminētais «sarunu vedējs» E. Čeporjus ir vairāku miljonāram Olafam Berķim tieši un pastarpināti piederošu uzņēmumu menedžeris. Miljonārs O. Berķis ir ļoti liels partijas Latvijas attīstībai sponsors (kopā oficiāli - ap 66 000 eiro), bet pirms tam viņš bija Vienotības lielsponsors (kopā oficiāli - ap 20 000 eiro), turklāt ļoti lielas summas viņš un viņa kontrolētie uzņēmumi ir ziedojuši arī Latvijas attīstībai satelītbiedrībai Latvijas nākotnes forums. Savukārt E. Čeporjus Latvijas attīstībai ziedojumos un biedra naudās ir atvēlējis kopumā vairāk nekā 54 000 eiro.

Tāpat masu mediji savulaik ir rakstījuši, ka O. Berķis regulāri tiekas ar Ģ. V. Kristovski, kas tiek virzīts par potenciālo apvienotā saraksta līderi. Medijos fiksēts, ka abi kungi tikušies pat tad, kad Ģ. V. Kristovskis bija ārlietu ministrs, bet partija Vienotība vārdos cīnījās pret oligarhiem.

Spriež un debatē

Nacionālās apvienības (NA) Ventspils nodaļas vadītājs Bruno Jurševics par savas partijas iespējām iekļauties vienotajā Ventspils sarakstā raksta šādi: «Ventspils nodaļas sapulcēs esam daudz sprieduši un debatējuši par nākamā gada pašvaldību vēlēšanām. Esam analizējuši iepriekšējās vēlēšanās pieļautās kļūdas, izdarījuši attiecīgus secinājumus. Pēdējo trīs gadu laikā pēc pēdējām pašvaldību vēlēšanām mūsu NA Ventspils nodaļas rindas ir krietni un kvalitatīvi papildinājušās ar jauniem, perspektīviem, inteliģentiem, ekonomiski, racionāli domājošiem un tajā pašā laikā latviskiem, patriotiskiem biedriem. Mēs pieļaujam iespēju vai nu veidot savu - NA Ventspils nodaļas atsevišķu sarakstu pašvaldību vēlēšanām, vai veidot kopīgu ar citām partijām. Šobrīd esam pieņēmuši lēmumu piedalīties sarunās ar Ventspilī esošo aktīvo partiju nodaļām, ar kurām mums nav būtisku, nepārvaramu pretrunu par kopēja, vienota saraksta veidošanu. Sarunās esam konceptuāli vienojušies, ka strādāsim pie kopējo mērķu, uzdevumu formulēšanas, kopīgas darbības programmas izstrādes tuvāko četru gadu un arī ilgākam laika periodam, kā arī veicam pašvaldības iepriekšējo gadu darba analīzi. Ja sarunu procesā ar visiem tajā iesaistītajiem politiskajiem spēkiem spēsim vienoties kopīgam darbam, tad mūsu dalība kopīgajā vēlēšanu sarakstā būs pašsaprotama.» Vaicāts, vai Vienotība ir uzaicinājusi NA veidot kopīgu sarakstu Ventspilī, B. Jurševics atbildēja: «Nē.»

Runājot par sadarbību ar pārējām partijām, B. Jurševics norādīja: «Līdz vēlēšanām laika vēl gana. Ja spēsim un pratīsim sadarboties priekšvēlēšanu periodā, tad varam kopīgi, kā vienots spēks, startēt arī vēlēšanās. Svarīgi ir cilvēki, personības, kuras pārstāv šos politiskos spēkus. Piemēram, es nezinu vēl nevienu partijas KPV LV Ventspils nodaļas biedru, nav informācijas, cik daudzi interesenti vēlas veidot šīs partijas nodaļu Ventspilī, vai tāda vispār tiks izveidota un, pats galvenais, kādi būs viņu mērķi?».

Svarīgākais