Tiesībsargs skeptisks par ierēdņu gultasbiedru likumu

© F64

Prasība valsts amatpersonām savās deklarācijās uzrādīt arī nereģistrētos kopdzīves biedrus galu galā var nonākt pretrunā ar Satversmi. Tiesībsargs norāda, ka ģimenes jēdziena interpretācija un aizsardzība dažādos normatīvajos aktos nedrīkst atšķirties.

Valsts ieņēmumu dienesta izstrādātie un Finanšu ministrijas virzītie grozījumi likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā nostāda sliktākā situācijā tos, kam ir pretējā dzimuma mīlnieks, nekā viendzimuma pārus. Jāatgādina, likuma grozījumu mērķis ir novērst iespēju, ka valsts amatpersona pieņem savtīgus lēmumus sava partnera interesēs. Taču kāda ierēdniecības seksuālajai orientācijai saistība ar cīņu pret zagšanu valsts pārvaldē, nav īsti skaidrs.

Likumprojekta anotācijā Finanšu ministrija nosauc četrus kritērijus, pēc kā persona tiek pielīdzināta laulātajam un tātad uzrādāma deklarācijā: pastāvīgi dzīvo kopā ne mazāk kā vienu gadu, ir kopīga saimniecība un cieša personiska saikne, bet nav noslēgta laulība. Īpašā attieksme pret gejiem anotācijā tiek skaidrota ar Satversmes 110. pantu. Proti, laulība ir savienība starp vīrieti un sievieti. Tāpēc heteroseksuālam ierēdnim mīļākais būs jādeklarē un jāpakļauj publiskai izpētei, bet homoseksuālam - ne. Loģikas nekādas.

Neatkarīgā vaicāja arī tiesībsarga Jura Jansona domas par likumprojektu. Viņš secina, ka tajā iekļauta kārtējā ģimenes jēdziena interpretācija: «Ir jābūt konsekventai ģimenes jēdziena definīcijai un attiecīgi arī valsts aizsardzībai. Nav pieļaujams, ka šā jēdziena izpratne dažādos normatīvajos aktos atšķiras. Šī nekonsekvence var apgrūtināt likumam sasniegt iecerēto mērķi, proti, nodrošināt to, ka amatpersona darbojas sabiedrības interesēs un ir atklāta sabiedrības priekšā.»

Tiesībsargs arī norāda, ka amatpersonām privātās dzīves aizsardzības līmenis ir zemāks nekā privātpersonām, tomēr ierobežojumiem ir jābūt attaisnojamiem ar leģitīmu mērķi un tiem jābūt nepieciešamiem demokrātiskā sabiedrībā.

VID ieskatā visai sabiedrībai ir jāzina, ar ko guļ viena konkrēta sabiedrības grupa - ierēdņi. Un vienalga, vai tas notiek reģistrētā vai nereģistrētā laulībā. Diskusijas par šādu amatpersonu intīmās dzīves supercaurskatāmību valdībā vēl turpināsies.

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.