Konkurences padome "Lattelecom" sniedz norādes par ciparu televīzijas popularizēšanu

Konkurences padome (KP) nosūtījusi vēstuli "Lattelecom" elektronisko sakaru operatoram, atgādinot, ka, veicot Ministru kabineta noteikumos paredzēto sabiedrības informēšanu par pāreju no analogās uz ciparu televīziju, informatīvos materiālus televīzijā būt jānodala no "Lattelecom" komercreklāmas.

Vienlaikus vēstulē kabeļtelevīzijas operatoram "IZZI" un kabeļtelevīzijas operatoru organizācijas Latvijas elektronisko komunikāciju asociācijai (LEKA) KP norāda, ka tās kompetencēs "nav paredzēti mehānismi, lai ietekmētu "Lattelecom" rīcību". Šajā vēstulē KP atbild uz "IZZI" un LEKA iesniegumu, kurā komersants un organizācija aicinājušas KP izvērtēt "Lattelecom" informatīvo kampaņu televīzijā, kurā saskatot komercreklāmas un informācijas jaukšanu.

Savukārt KP pārsūtījusi "IZZI" un LEKA iesniegumu Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) izskatīšanai, vai nav pārkāptas patērētāju tiesības, viņus maldinot par iespējām skatīties televīziju ciparu formātā.

Masu informācijas līdzekļos jau vairakkārt izskanējuši "Lattelecom", Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) un Nacionālas radio un televīzijas padomes (NRTP) amatpersonu izteicieni, ka pāreja uz ciparu virszemes televīziju tikai un vienīgi skars personas, kuri skatās analogo televīziju un kurām nav iespējas pieslēgties kabeļtelevīzijas tīkliem vai iegādāties satelīttelevīzijas iekārtas. Šādu personu loku, izņemot tās, kuras, būdamas mazturīgas, nevar atļauties nevienu alternatīvu analogās apraides skatīšanai, var veidot mājsaimniecības ārpus kabeļtelevīzijas pārklājuma un bez iespējām ierīkot satelītuztvērējus, jo nav kur tos fiziski piemontēt, vai arī signālu no kosmosa bloķē koki, ēkas vai citi priekšmeti.

"Lattelecom" sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Bite sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" teica, ka uzņēmums gatavojot atbildi uz KP vēstuli, taču neatklāja, kāda tā būs.

KP savā vēstulē norāda, ka "Lattelecom" sniegtā informācija kompānijas mājaslapā un klientiem izplatītājā avīzē ir atbilstoša Ministru kabineta noteikumiem par sabiedrības pienācīgu informēšanu.

Jau ziņots, ka 1.martā Latvijas televīzija (LTV) 7.kanālu pārtrauca translēt analogajā apraidē, pārejot uz ciparu apraidi.

Nacionālā radio un televīzijas padome apstiprinājusi LTV finansējuma pārdali, lai nodrošinātu LTV analogo apraidi pārejas periodā līdz 1.jūnijam. LTV 1.kanāls un telekompānija LNT analogo apraidi Rīgā un 70 kilometru rādiusā ap Rīgu pārtrauks no 1.aprīļa, bet visā Latvijā - no 1.jūnija.

Svarīgākais