Vēršas Satversmes tiesā saistībā ar izdienas pensiju aprēķināšanu

© F64

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments lietā par izdienas pensiju aprēķināšanas nosacījumiem nolēma vērsties Satversmes tiesā (ST).

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT lietā, kur persona lūdz atcelt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras atteikumu piešķirt izdienas pensiju kā bijušajai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniecei, nolēma apturēt tiesvedību un vērsties ar pieteikumu ST.

AT lēmumā atzinusi, ka, lai arī ar ST 2013.gada 8.novembra spriedumu noteikts, ka Satversmei neatbilst KNAB amatpersonu izdienas pensiju likuma 3.panta 3.punkts, ciktāl tas neparedz izdienas stāžā ieskaitīt dienestu LPSR Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs, ar minēto ST spriedumu nebija noteikts konkrēts datums, kad apstrīdētā tiesību norma zaudē spēku. Līdz ar to pieteicējas pieteikums apmierināts tikai daļēji - no ST sprieduma spēkā stāšanās.

Ņemot vērā, ka pieteicēja lūdz piešķirt izdienas pensiju no 2011.gada 5.septembra un administratīvā tiesa nevar veikt ST sprieduma nolēmumu daļas "tālākveidošanu", AT ieskatā pieteicējas aizskartās tiesības var aizsargāt, vēršoties vēlreiz ar pieteikumu ST.

Līdz ar to tiesvedība lietā apturēta līdz ST nolēmuma spēkā stāšanās dienai.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Administratīvā rajona tiesa iesniedza pieteikumu ST. Turpinot lietas izskatīšanu pēc ST sprieduma, Administratīvā rajona tiesa ar 2014.gada 10.janvāra spriedumu pieteikumu apmierināja daļēji, proti, uzlika pienākumu aģentūrai piešķirt pieteicējai izdienas pensiju no 2013.gada 11.novembra. Tiesa ņēma vērā, ka tikai no ST sprieduma spēkā stāšanās 2013.gada 11.novembrī Izdienas pensiju likuma 3.panta 3.punkts, ciktāl tas neparedz izdienas stāžā ieskaitīt dienestu Latvijas PSR Iekšlietu sistēmas iestādēs, uzskatāms par spēkā neesošu. Līdz ar to tiesa atzina, ka tiesības uz izdienas pensiju pieteicējai radās tikai no 2013.gada 11.novembra.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Administratīvā apgabaltiesa pieteikumu daļēji apmierināja, uzliekot pienākumu aģentūrai izdot labvēlīgu administratīvo aktu par izdienas pensijas piešķiršanu pieteicējai no 2013.gada 11.novembra un noraidot pieteikumu pārējā daļā. Apelācijas instances tiesa spriedumā atzina, ka tai nav tiesību noteikt citu brīdi, kad apstrīdētā norma zaudē spēku.

Līdz ar to, lai arī pieteicēja attiecīgo stāžu bija uzkrājusi jau līdz dienai, kad viņa tika atbrīvota no amata birojā, pieteicējas dienesta laiks Latvijas PSR Iekšlietu sistēmas iestādēs par izdienas stāžu atzīstams tikai no 2013.gada 11.novembra.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.