Sagatavoti priekšlikumi kreditēšanas veicināšanai

© F64

Latvijas Komercbanku asociācija sagatavojusi un iesniegusi Finanšu ministrijā priekšlikumus kreditēšanas veicināšanai.

Asociācija piedāvā veicināt uzņēmumu kreditēšanu, neapliekot reinvestēto peļņu ar uzņēmumu ienākuma nodokli. Asociācija piedāvā efektivizēt finanšu instrumentu un garantiju piemērošanu un sekot citu valstu veiksmīgajiem piemēriem, veicinot privātās un publiskās partnerības projektu attīstību.

Tiek piedāvāts nostiprināt hipotēkas lomu ar izmaiņām likumā par nekustamā īpašuma atsavināšanu sabiedrības vajadzībām, kā arī izstrādāt mūsdienīgu īres līgumu.

Savukārt hipotekāro kreditēšanu būtu iespējams attīstīt ar jaunu mājokļu iegādes atbalsta programmu ne tikai ģimenēm ar bērniem, bet arī jaunajiem speciālistiem.

Asociācija aicina diskutēt par priekšlikumu hipotekārā kredīta ņēmējiem kredītprocentos samaksāto summu kaut daļēji uzskatīt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotajiem izdevumiem. Rosināts arī pagarināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atlaižu piemērošanu grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem, kā arī samazināt kancelejas nodevu hipotēkas reģistrācijai.

Komercbanku asociācija iesaka straujāk piemērot konkrētus digitālos risinājumus, kas samazinās administratīvās izmaksas valstij un komercbankām, bet klientiem sniegs labāku servisu.