Dabasgāzes cena varētu pieaugt

© F64

Dabasgāzes cena nākotnē, visticamāk, pieaugs, šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Viņš norādīja, ka pagaidām ir pāragri prognozēt, kādas būs dabasgāzes cenas, taču, ņemot vērā to, ka pašlaik tās ir desmit gados zemākās, nākotnē dabasgāzes cenas, visticamāk, pieaugs.

"Indikācijas liecina, ka arī naftas cenas potenciāli varētu pieaugs, un attiecīgi palielināties arī dabasgāzes cenas," teica Irklis.

Viņš atgādināja, ka pēc gāzes tirgus atvēršanas gāzes cenu noteiks brīvais tirgus un konkurence. Ja tagad gāzes cenu nosaka AS "Latvijas Gāze" noslēgtais ilgtermiņa līgums ar Krievijas koncernu "Gazprom", tad vēlāk to noteiks brīvais tirgus.

Irklis arī stāstīja, ka regulators pārskatīs sadales, pārvades un uzglabāšanas tarifus, kas nav darīti kopš 2008.gada. Tādejādi tarifi varētu pieaug, taču, pēc Irkļa teiktā, tarifos plānots samazināt "Latvijas Gāzes" akcionāru peļņas daļu. Pašlaik tā ir noteikta 8%, taču to iecerēts ierobežot līdz 5%.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarēs regulētu sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu - aizstāvētu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Svarīgākais