Likumsargi sašauj agresīvu robežpārkāpēju

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

1.septembrī par nelikumīgu "zaļās" robežas šķērsošanu aizturēti desmit Vjetnamas un viens Krievijas pilsonis.

Viļakas pārvaldes robežsargi Alūksnes novadā pēc robežpārkāpuma pazīmju konstatēšanas uz Latvijas - Krievijas robežas uzsāka pārkāpēju meklēšanu. Kā rezultātā tika aizturēti desmit Vjetnamas pilsoņi.

Savukārt, Krievijas pilsonis nepakļāvās robežsargu likumīgajām prasībām, aizturēšanas laikā izrādīja aktīvu fizisku pretestību un mēģināja bēgt. Robežsargi pārkāpēja aizturēšanai bija spiesti pielietot dienesta ieroci. Kā rezultātā, pārkāpējs tika ievainots kājā. Pēc aizturēšanas robežpārkāpējam tika sniegta pirmā palīdzība un viņš tika nogādāts slimnīcā, kur tika atzīts, ka hospitalizācija nav nepieciešama.

Pret aizturētajiem uzsākts kriminālprocess pēc 284.panta (valsts robežas nelikumīga šķērsošana personu grupā), pēc 285.panta (liela skaita personu nelikumīga pārvietošana pāri valsts robežai) un pēc 270.panta (par pretošanos varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai, ja tā piedalās noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā).

Aizturot robežpārkāpējus, aizvien biežāk tiek izrādīta pretestība. Tā šogad robežsargi pārkāpēju aizturēšanas laikā jau vairākas reizes bija spiesti pielietot dienesta suņus. Dienesta ierocis šogad tika pielietots pirmo reizi.

Šogad jau aizturēti 283 "zaļās" robežas pārkāpēji un 36 personu pārvietotāji.

Latvijā

Kāpēc pierobežā ar Krieviju Igaunijā, Narvā, masveidā tiek pārdoti dzīvokļi, savukārt Lietuvas Visaginā, gluži pretēji, cilvēki tos pērk? Vai aizsardzības līnijas izbūve uz robežas ar Krieviju, “pūķa zobi” un dzeloņstieples dod pārliecību par drošību vai, gluži pretēji, biedē? Kas notiek nekustamā īpašuma tirgū, kā mājokļu cenas pierobežas reģionos atspoguļo realitāti, un kāpēc Latvijas pierobežas reģionā netiek būvēti jauni mājokļi?

Svarīgākais