Piena ražotājiem piešķirs miljonu latu eiropas naudas

Piena ražotājiem piešķirs 1,016 miljonus latu no Eiropas Savienības (ES) atbalsta ārkārtas tirgus pasākumiem piena nozarē, informē Zemkopības ministrija.

ZM ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Kārtība, kādā piešķir ES atbalstu ārkārtas tirgus pasākumiem piena nozarē", ko šodien izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Lai veicinātu piena nozares situācijas stabilizēšanos, izstrādātais noteikumu projekts paredz kārtību, kādā piešķir vienreizējo ES atbalstu ārkārtas tirgus pasākumiem piena nozarē 2010.gadā.

Kārtība paredz, ka atbalstu piena ražotājam piešķir par 2008./2009.kvotas gadā pieejamās piena tiešās tirdzniecības un piegādes kvotas ietvaros realizēto piena tonnu. Piena ražotājam pieejamā piena tiešās tirdzniecības un piegādes kvota 2009.gada 31.martā bija vismaz 80 tonnas un 2008./2009.kvotas gadā jābūt realizējušam vismaz 80 tonnu piena, kā arī piena ražotājam 2009./2010.kvotas gadā ir jābūt realizējušam pienu pieejamās piena kvotas ietvaros. Pēc Lauksaimniecības datu centra (LDC) datiem par stāvokli 2010.gada 15.februārī, Latvijā pieejamā piena kvota bija 16 198 piena ražotājiem.

Atbalsta likme tiks aprēķināta, dalot pieejamo finansējumu - 1,016 miljonus latu - ar kopējo kritērijiem atbilstošo piena tonnu skaitu. Datus par kritērijiem atbilstošajām piena tonnām uz 2010.gada 15.aprīli apkopos LDC. Pašlaik provizoriski aprēķinātā atbalsta likme ir divi lati par tonnu, taču tā tiks precizēta un var mainīties pēc LDC apkopotās informācijas.

Atbalsta pasākuma izdevumi sākotnēji tiks segti no valsts budžeta kopējiem izdevumiem, bet pēc tam saņemti atpakaļ no Eiropas Komisijas (EK) budžeta.

Paredzams, ka atbalstu piena ražotājiem Lauku atbalsta dienests izmaksās līdz šī gada 30.jūnijam.

2008.gadā un 2009.gadā ES dalībvalstīs, tostarp arī Latvijā, ievērojami samazinājās piena iepirkuma cena, kā dēļ liela daļa Latvijas piena ražotāju saskārās ar finansiālām grūtībām, jo īpaši tie, kas iepriekšējos gados bija uzņēmušies kredītsaistības saimniecību modernizēšanai, būvniecībai.

Līdz ar noteikumu projekta apstiprināšanu tiks ieviesta Eiropas Komisijas 2009.gada 15.decembra regula par īpašu tirgus atbalsta pasākumu piena nozarē.

Atbalsta piešķiršanas kārtība stāsies spēkā pēc tās apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais