Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Paralimpiskie sportisti uz Rio linu tērpos ar latvju spēka zīmēm

ČEMPIONS. Pieredzējušākais no Latvijas paralimpiskajiem sportistiem – vieglatlēts Aigars Apinis Rio startēs diska mešanas sacīkstēs. Aigars tērpies sacensību sporta formā © F64

Baltas lina kleitas, lina uzvalki un sarkanbaltsarkanas sporta formas – Latvijas paralimpiskās vienības sportisti ir gatavi doties uz Riodežaneiro vasaras paralimpiskajām spēlēm un godam pārstāvēt Latviju.

Tieši nedēļu pirms došanās uz Rio (pirmie sportisti ceļā dosies jau 31. augusta naktī) Latvijas paralimpiskie sportisti iepazīstināja ar pašūtajiem parādes tērpiem un sporta formām vasaras paralimpiskajām spēlēm. Parādes formas šūdinātas Smiltenē ar Ivetas Purmales palīdzību un bankas Citadele finansiālu atbalstu, savukārt Adidas starta un iesildīšanās formas, kā arī brīvā laika apģērbu Latvijas paralimpiešiem nodrošina veikals Komanda. Paralimpiskajiem sportistiem - vīriešiem un treneriem - parādes tērpi pašūti no lina: uzvalki ir dabiskā linu krāsā, krekli no balta lina. Uzvalka žaketes kabatu rotā izšūts auseklītis - latvju raksta zīme. Paralimpiskajām sportistēm pašūtas balta lina kleitas pēc individuāla piegriezuma. Arī kleitas rotā latviešu zīmes - Austras koks, Dieva zīme -, lai palīdzētu Latvijas sportistiem izturēt saspringtās sacensības un dotu spēku visu paralimpisko spēļu laikā. Sporta formas ir Latvijas karoga krāsās, uz formas norādīts katra sportista vārds.

Pašūt linu parādes formas Latvijas Paralimpiskā komiteja izvēlējās krīzes situācijā, kad kļuva zināms, ka paralimpiskajiem sportistiem nebūs vienotu formu ar olimpisko vienību. Latvijā diemžēl šāda tradīcija - par vienotu Latvijas olimpisko un paralimpisko sportistu tērpu veidolu - nav iedibināta, kaut gan lielākajā daļā valstu ir tieši pretēji. Pasaulslaveni dizaineri veido tērpus sporta izlasēm, nešķirojot - olimpiskais vai paralimpiskais sportists.

Tērpus demonstrēja desmit no 11 Latvijas paralimpiešiem, kuri dosies uz Rio, - vieglatlēti Aigars Apinis (diska mešana), Edgars Bergs (lodes grūšana), Diāna Dadzīte (šķēps, disks), loka šāvēji Ieva Melle un Gints Jonasts, ratiņpaukotāja Poļina Rožkova, peldētājs Jānis Plotnieks, paralimpiskie airētāji Žanna Cvečkovska un Eduards Pupels, kā arī Rihards Snikus, kurš startēs paralimpiskajā iejādē. Rihards demonstrēja jātnieka starta formu. Uz paralimspiskajām spēlēm dosies arī vieglatlēte Taiga Kantāne (diska mešana, lodes grūšana).

Riodežaneiro paralimpiskās spēles norisināsies no 7. līdz 18. septembrim. Šīs vasaras paralimpiskās spēles Latvijai būs īpašas, jo valsts tiks pārstāvēta trīs sporta veidos, kuros līdz šim sportisti nebija kvalificējušies, - loka šaušanā, ratiņpaukošanā un paralimpiskajā airēšanā. Paralimpisko spēļu normatīvu izpildīja vēl divi Latvijas vieglatlēti - Ingrīda Priede un Dmitrijs Silovs, kuri netiek uz Rio ierobežoto kvotu dēļ. Dmitrijs Eiropas čempionātā izcīnīja zelta medaļu šķēpmešanā un sudraba medaļu lodes grūšanā. Latvijas sportisti ceļu uz Rio sāks augusta beigās. Kopā ar sportistiem dosies treneri, mediķi un tehniskie atbalstītāji; valdību paralimpiskajās spēlēs pārstāvēs labklājības ministrs Jānis Reirs.