Ventspils dome un Kultūras ministrija slēdz sadarbības līgumu par atbalstu profesionālajai mākslai

Svētdien, 14.martā, plkst. 17:00 Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti" pirms Latvijas Nacionālās operas izrādes "Traviata" kultūras ministrs Ints Dālderis un Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs svinīgi parakstīs nodomu protokolu starp LR Kultūras ministriju un Ventspils pilsētas domi par sadarbību profesionālās mākslas pieejamības veicināšanā.

Šāda nodomu protokola parakstīšana ir nozīmīgs pagrieziena punkts Latvijas kultūras dzīvē, jo tā pamatmērķis ir sekmēt līdzsvarotu kultūras procesu attīstību un kultūras pieejamību visā Latvijas teritorijā, nodrošinot iespēju visiem valsts iedzīvotājiem tuvāk savai dzīvesvietai iepazīties ar Kultūras ministrijas pārraudzībā esošo kapitālsabiedrību izrādēm un koncertprogrammām. Nodomu protokols paredz, ka LR Kultūras ministrija finansēs vienu viesizrādizrādi divos gados Ventspilī no šādām Kultūras ministrijas pārraudzībā esošām kapitālsabiedrībām: Valsts SIA "Latvijas Nacionālais teātris", "Latvijas Nacionālā opera", "Jaunais Rīgas teātris", "Latvijas Leļļu teātris", "Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris", "Valmieras drāmas teātris", "Dailes teātris", "Daugavpils teātris", "Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris", Valsts akadēmiskais koris "Latvija", "Liepājas simfoniskais orķestris" un "Latvijas koncerti".

Jautājumu par nepieciešamību dot iespēju Latvijas iedzīvotājiem tuvāk savai dzīvesvietai regulāri iepazīties ar Kultūras ministrijas pārraudzībā esošo profesionālo kolektīvu iestudētajām izrādēm un koncertprogrammām pagājušajā gadā, tiekoties ar kultūras ministru I.Dālderi, ierosināja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Lembergs atzinīgi vērtē kultūras ministra Inta Dāldera izpratni par to, cik nozīmīgi ir nodrošināt profesionālās kultūras pieejamību ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos.

"Ne tikai nodokļu maksātāji, bet arī mūzikas un teātra cienītāji dzīvo visā Latvijā, un man kā ministram ir ļoti svarīgi, ka šī profesionālās mākslas pieejamība tiek nodrošināta arī citviet Latvijā, ne tikai Rīgā vien. Ventspils ar savām pēdējo gadu investīciju projektiem ir ļoti labs piemērs, kā pašvaldība var sadarboties ar valsts teātru un orķestru pasākumiem, no savas puses nodrošinot nepieciešamo infrastruktūru," uzskata kultūras ministrs Ints Dālderis.

Ventspils pilsētas pašvaldība jau kopš 2003. gada nodrošina saviem iedzīvotājiem iespēju noskatīties dažādu Latvijas teātru viesizrādes Ventspilī. 2003.gadā sadarbības līgums par viesizrādēm noslēgts ar M.Čehova Rīgas krievu teātri, 2004.gadā - ar Latvijas Nacionālo teātri, 2005.gadā - ar Liepājas teātri, 2006.gadā - ar Dailes teātri, 2007.gadā ar "Latvijas koncerti", 2009.gadā - ar Leļļu teātri un Valmieras drāmas teātri, bet šogad izveidojusies sadarbība ar Jauno Rīgas teātri un Latvijas Nacionālo operu. Ventspilniekiem izrādes un koncertus apmeklēt kļuvis vēl ērtāk, kopš rekonstruēts un 2009.gadā darbu atsācis teātra nams "Jūras vārti".

Svarīgākais