Iekšlietu ministrija izveido apbalvojumu par pašaizliedzīgu rīcību

Rīt, 12.martā, plkst. 11.00 Latvijas Ugunsdzēsības muzejā, Hanzas ielā 5, notiks jaunās Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīmes "Par pašaizliedzību" prezentācijas pasākums.

„Stāsti par varonīgu un pašaizliedzīgu rīcību, novēršot nelaimes vai glābjot cilvēku dzīvības, mūs parasti saviļņo un iedvesmo. Līdz šim izteikt pateicību un cieņas apliecinājumu par pašaizliedzīgu rīcību ekstremālos apstākļos mēs varējām tikai mūsu dienestos strādājošajiem, tāpēc pieņēmām lēmumu izveidot apbalvojumu, kuru varēsim pasniegt visiem, kas to būtu pelnījuši,” norāda iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Apbalvojuma zīmi var piešķirt, ja persona ir novērsusi noziedzīgu nodarījumu, kā rezultātā novērsti reāli draudi personas veselībai vai dzīvībai, ja atklāts noziedzīgs nodarījums un tas veikts profesionāli, īsā laikā, un tas veicinājis iespējami ātrāku kriminālvajāšanas uzsākšanu un sekmējis turpmāku noziedzīgu nodarījumu novēršanu vai skaita samazinājumu. Apbalvojuma zīmi var piešķirt arī, ja pašaizliedzīgi novērsta valsts robežas neaizskaramība vai pašaizliedzīgi glābta dzīvība vai īpašums.

Apbalvojuma zīmi varēs piešķirt Latvijas iedzīvotājiem, Iekšlietu ministrijas sistēmas amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi, darbiniekiem un ierēdņiem, kā arī ārvalstu pilsoņiem un pavalstniekiem.

Kandidātus apbalvošanai ar apbalvojuma zīmi var ieteikt iekšlietu ministrs, valsts sekretārs un tā vietnieki un Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu vadītāji.

Pasākuma ietvaros pirmais apbalvojuma zīmes eksemplārs tiks nodots Latvijas ugunsdzēsības muzejam un uzrunas teiks iekšlietu ministre Linda Mūrniece, Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Valdis Voins, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis, Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars, kā arī Latvijas ugunsdzēsības muzeja direktors Aivars Mednis.