"KVV Group" draud Latvijai ar iespējamu 150-300 miljonu eiro sodu

© F64

"KVV Group" šodien medijiem nosūtījuši vēstuli, kurā vēršas pie plašas Latvijas sabiedrības un reāli domājošajiem valsts politiķiem ar lūgumu apturēt šaubīgās manipulācijas ap “KVV Liepājas Metalurgs” un vēlreiz deklarē savus centienus piedalīties konstruktīvās sarunās, kā arī gatavību, izmantojot Latvijas valsts atbalstu, dot jaunu impulsu Liepājas pilsētas nozīmīgākā uzņēmuma darbā.

Ienākšana Latvijas ekonomikā “KVV Group” kā investoram nozīmēja ne tikai ievērojamu līdzekļu ieguldīšanu metalurģiskajā kombinātā Liepājā, bet arī ievērojamu sociālo saistību uzņemšanos, jo no sekmīga “KVV Liepājas Metalurgs” darba ir atkarīgs tas vai darba vietas un algas saglabāsies simtiem liepājnieku. Tas vai nodokļu un nodevu veidā sistemātiski pildīsies valsts budžets. Mēs sapratām un saprotam arī tagad, cik nozīmīgas ir šīs saistības un nekad neesam no tām atteikušies.

Diemžēl divu gadu laikā kopš “KVV Liepājas Metalurgs” iegādes mums pastāvīgi nākas saskarties ar nekorektām valsts un ārvalstu investora attiecībām

Kontraktu par metalurģiskās rūpnīcas iegādi Liepājā “KVV Group” parakstīja 2014. gada beigās. Līguma noteikumi paredzēja, ka norēķini starp valsti un investoru notiek saskaņā ar noteiktu grafiku. 21,5 miljoni eiro tika samaksāti 2014. gadā pēc līguma parakstīšanas. Savukārt 2016. gada janvārī bija veikts maksājums ne vien par 2015. gadu, bet arī avansa maksājums par 2016. gadu, kuram nomaksas termiņš pienāks vēl tikai decembrī.

Pēc rūpnīcas iegādes “KVV Group” ar piesaistītu ārvalstu ekspertu palīdzību veica rūpnīcā esošo dokumentu auditu un atklāja, ka Latvijas puses noteiktais rūpnīcas aktīvu novērtējums uzņēmuma iegādes procesā bijis piecreiz lielāks nekā patiesībā.

Tāpat ir neatbilstība starp skaitļiem, kas ir ielikti rūpnīcas biznesa plānā un reālajiem biznesa apstākļiem.

Ja tam pievieno īpaši nelabvēlīgu konjunktūru metālprodukcijas tirgū, augstas izejvielu cenas un nepamatoti augstus elektroenerģijas tarifus, tad nākas atzīt, ka “KVV Liepājas Metalurgs” darbība pēdējā gada laikā ir nesusi vien hroniskus zaudējumus. Investors to nevar neņemt vērā.

Tas padara neiespējamu “KVV Group” saistību izpildi, turklāt objektīvu apstākļu dēļ. Šo iemeslu dēļ ir saprotami mūsu centieni pārskatīt kontrakta noteikumus.

Neraugoties uz acīmredzamiem faktiem un vispārzināmiem objektīviem faktoriem, kas ir radījuši šķēršļus “KVV Liepājas Metalurgs” darbā, Finanšu ministrijas ierēdņi (Valsts kase) sarunām, kuru mērķis būtu investīciju noteikumu pārskatīšana, liek priekšā visdažādākos šķēršļus.

Latvijas valdības bezdarbība ved pie uzņēmuma bankrota, kā rezultātā investors zaudēs savas investīcijas. Valdībai tas ļaus pārpārdot aktīvus un saņemt peļņu no pašas kļūdas. Tā 2016. gada 16. augustā Privatizācijas aģentūra, neinformējot par to “KVV Liepājas Metalurgs”, izrādīja uzņēmumu potenciālajam investoram no Āzijas reģiona.

“KVV Group” visu šo laiku atturoties no straujas rīcības vai asiem paziņojumiem, cer rast pozitīvu risinājumu savu investīciju aizsardzībai veltītajā pārrunu procesā.

Ja pusēm neizdosies atrisināt strīdu miermīlīgā ceļā, “KVV Group” saskaņā ar spēkā esošajiem ES likumiem kompensāciju par zaudētajām investīcijām pieprasīs arbitrāžas tiesā, iesniedzot tai nepieciešamos rakstiskos pierādījumus, ekspertu atzinumus un citas liecības, kas pierādītu prasības pamatotību.

Tāpat “KVV Group” ir sagatavojusi virkni dokumentu iesniegšanai Eiropas Komisijas komitejās, kuras nodarbojas ar antimonopola un korupcijas apkarošanas jautājumiem.

“KVV Group” saprot - šādas darbības var novest pie tā, ka Latvijas Republikai tiks uzlikts 150 līdz 300 miljonus eiro liels sods, kas negatīvi ietekmēs ne vien valsts tēlu, bet arī ekonomisko situāciju kopumā, iespējams pat ierosinot ilglaicīgu krīzi. Tieši šī iemesla dēļ “KVV Group” vēlreiz deklarē savu gatavību iesaistīties konstruktīvās pārrunās, kurām vajadzētu atrisināt ieilgušo krīzi uzņēmumā “KVV Liepājas Metalurgs”.

Svarīgākais