Balodis: Streļčenoks varētu tikt atkārtoti apstiprināts KNAB priekšnieka amatā

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks varētu tikt atkārtoti apstiprināts šajā amatā - būtībā ar opozīcijas balsīm, šorīt intervijā Latvijas Radio prognozēja Saeimas deputāts Ringolds Balodis (NSL).

Balodis pauda, ka Streļčenoka atkārtota apstiprināšana varētu būt saistīta ar vēlmi vājināt "Vienotības" pozīcijas, kas jau paudusi, ka neatbalstītu atkārtotu Streļčenoka kļūšanu par KNAB vadītāju.

Viņš izteicās, ka "Vienotība" ir bijusi "spēcīgs milzis, kas šobrīd sāk ļodzīties". Tagad citi politiskie spēki mēģinot pozicionēties un to vājināt.

Vaicāts, vai, Steļčenokam atkārtoti nokļūstot šai amatā, KNAB reputācija uzlabotos, Balodis norādīja, ka iestādes reputāciju uzlabot ātri nevarot, ņemot vērā gadu desmitiem notikušo iekšējo "kašķi" institūcijā.

"Vai to var izdarīt Streļčenoks? Ja nokļūs amatā, lai cenšas to darīt, bet būtībā es domāju, ka reputāciju tik strauji nevar uzlabot," teica Balodis.

Viņš pauda, ka jautājums par konkursu šajā kontekstā ir svarīgs, tomēr diez vai KNAB priekšnieka atlases nosacījumi "kaut kā varētu kaitēt Streļčenokam", ņemot vērā, ka tos izstrādāja pats KNAB.

Politiķis gan ir pārliecināts, ka kandidātu uz KNAB vadītāja amatu būtu jāizvirza Valsts prezidentam, līdzīgi arī tiesībsarga amatam u.c.

Jau vēstīs, ka 17.augustā izsludināts atklāts konkurss uz KNAB priekšnieka amatu. Pretendentiem ir noteiktas kopumā 15 pamata prasības. To starpā arī prasme vadīt un organizēt komandas darbu, lai nodrošinātu iestādes mērķu sasniegšanu, un spēja veidot pozitīvu komandas gaisotni iestādē, rūpējoties par komandu un motivējot to kopīgo mērķu sasniegšanai. Pretendenti var pieteikties līdz šā gada 13.septembrim.

Šobrīd vienīgais publiski zināmais cilvēks, kurš paziņojis, ka kandidēs uz KNAB priekšnieka amatu, ir pašreizējais biroja priekšnieks Streļčenoks.

Savukārt nesen no KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka amata atbrīvotais Juris Jurašs apsver iespēju pieteikties konkursā, lai gan cerības uz apstiprināšanu izvirzīšanas gadījumā esot niecīgas, viņš pauda aģentūrai LETA.

Streļčenoku Saeima iecēla amatā 2011.gada 17.novembrī.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais