Mūrniece: Par neatkarības atjaunošanu mums jāpateicas pašiem sev

© f64

Par Latvijas neatkarības atjaunošanu mums jāpateicas pašiem sev, šodien, svinīgajā pasākumā pie Brīvības pieminekļa sveicot klātesošos 25.gadadienā kopš valsts neatkarības faktiskās atjaunošanas, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

"Mēs paši esam sava lepnuma avots. Es šodien saku vissirsnīgāko paldies ikvienam, kurš toreiz, pirms 25 gadiem, nenobijās. Tās trīs nu jau tālās augusta dienas bija nopietns pārbaudījums sirdsapziņai, drosmei, uzticībai. Ko darīt valstij kritiskā brīdī - iestāties par to, kas ir svarīgs un dārgs, vai bēgt no pārspēka? Pārliecinoši lielākā daļa šo pārbaudījumu izturēja un nu var to atcerēties ar lepnumu," uzsvēra Mūrniece.

Sveicot tautu valsts neatkarības atjaunošanas gadadienā, Mūrniece sacīja, ka šodien svinam mūsu tautas gudrības, varonības un tālredzības uzvaru. "Mēs svinam uzvaru, ko pirms 25 gadiem izcīnījām kailām rokām. Mūsu zobens bija tiesiskums un parlamentārisms. Mūsu vairogs bija nevardarbīga pretošanās," uzsvēra Mūrniece.

Viņa norādīja, ka baltiešu neatlaidība, sīkstums un brīvības alkas neatstāja vienaldzīgu nevienu. Jau 1991.gada janvāra barikādes bija mainījušas Rietumu nostāju, un Baltijas valstīm atbalstu sniedza mūsu tuvākie draugi un kaimiņi - Ziemeļvalstis, kuru parlamentu spīkeri arī šodien ir kopā ar mums pie Brīvības pieminekļa.

"Mēs ļoti augstu vērtējam savus draugus, un tādi Latvijai ir visā pasaulē", pauda Mūrniece, uzsverot, ka šodien mums kopā ir mūsu brāļu tautas - lietuvieši un igauņi -, Ziemeļvalstis, stratēģiskie partneri no ASV. Kopā ar mums svin arī Eiropas Savienības un NATO pārstāvji, tostarp no Kanādas, kā arī Ukrainas un citu Austrumu partnerības valstu pārstāvji.

Mūrniece svinīgajā uzrunā aicināja katru tautieti ik dienas sev uzdot jautājumu, kas ir tas, ko savā, savas nākotnes un Latvijas labā varam darīt mēs paši. "Mūsu spēka avots ir drosme, izglītība un patriotisms, un svarīgākais uzdevums ir veidot Latviju tādu, lai cilvēki šeit gribētu atgriezties", teica politiķe.

"Šim laikam, kad gaidām Latvijas simtgadi, jākļūst par jaunu virsotni mūsu valsts vēsturē - ar spēcīgāku valstiskuma izpratni un savu sakņu apzināšanos, stabilāku ekonomiku, lielāku sociālo drošību," sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka kopīgiem spēkiem to iespējams sasniegt.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja aicināja stiprināt ģimenes vērtību un lomu sabiedrībā, atgādinot, ka šodien tiek audzināti valsts nākotnes vadītāji un līderi.

Kā ziņots, a ar vairākiem pasākumiem Rīgā un citviet Latvijā šodien atzīmē valstiskās neatkarības atjaunošanas 25.gadadienu.

Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienas svinības Saeimā sākās plkst10 ar 1991.gada 21.augusta vēsturiskajiem notikumiem veltītas pastmarkas un aploksnes pirmās dienas zīmogošanu. Svētku pasākumi turpinājās plkst.12 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā.

Paredzēts, ka 25.gadadienas svinību centrālais notikums būs ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa plkst.13.40, kur klātesošos uzrunā Valsts prezidents un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), bet Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu (NB8) spīkeru vārdā Latviju sveiks Islandes parlamenta priekšsēdētājs Einars K.Gudfinnsons.

Savukārt plkst.15.40, Jēkaba laukumā pie Saeimas nama notiks koku stādīšana. Baltijas valstu un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji kopā ar bijušajiem Augstākās padomes deputātiem, kuri pirms 25 gadiem pieņēma izšķirošo lēmumu par Latvijas Republikas valsts varas atjaunošanu, iestādīs ošus un ceriņus.
P

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.