Regulators pētīs elektrosadales izmaksas

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija vakar sāka pētīt Latvenergo koncernā ietilpstošās a/s Sadales tīkls tarifus.

SPRK rīcība nebūt nebija apsveicami operatīva reakcija uz Sadales tīklā nozagtu algu sarakstu publikāciju. Tieši otrādi, šī publikācija tika pieskaņota brīdim, kad SPRK darba kārtībā bija jānonāk paša Sadales tīkla iesniegtai elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu projekta izskatīšanai. Jauns tarifu projekts ir sinonīms paaugstinātam tarifu projektam, kādus SKRK iepriekš dažkārt ir noraidījusi. Piemēram, pagājušā gada maijā Neatkarīgā informēja, ka Sadales tīkls grasoties sūdzēt SPRK tiesā par tarifu paaugstināšanas neatļaušanu, bet ekonomikas ministrs Artis Kampars licis valsts iestādei ar valsts uzņēmumu izlīgt, netērējot valsts naudu par tiesāšanos.

Iepriekšējais stāsts attiecās uz laiku pirms pašvaldību vēlēšanām, kad valdošās partijas centās atlikt nepatīkamu jaunumu pavēstīšanu sabiedrībai. Tagad dienaskārtībā ir šādu jaunumu novilcināšana līdz gada nogalei pēc Saeimas vēlēšanām. Sadales tīkla tarifu projekta izskatīšana var notikt, jo vilksies pietiekami ilgi un ir tikai pusceļš līdz elektroenerģijas gala tarifu paaugstināšanai. Regulatora preses pārstāve Daiga Reihmane Neatkarīgajai paskaidroja, ka lēmums par elektrosadales tarifiem gaidāms pēc četriem mēnešiem. Iesniedzējs pamatojis savu tarifu projektu ar "dokumentu blāķi", teica D. Reihmane. Sadales tīkla darbinieku algu publiskošana varbūt liks SPRK pētīt šos dokumentus sevišķi rūpīgi. Būtu taču jauki, ja visa valsts uzzinātu, kā iespējams masveidā aplaimot darbiniekus ar naudas summām virs trīsdesmit tūkstošiem latu, iepriekš uzkrājot šo naudu tā, ka tas nekādi nepaaugstina elektrosadales tarifus. Latvenergo apgalvo, ka tas esot iespējams, bet šādi apgalvojumi prasa pārbaudi.