ANO bēgšanas kampaņa aizvaino patriotus

© F64

ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) darbinieka Didža Melnbikša iniciētā kampaņa Mēs darītu tāpat! izraisījusi lielu neapmierinātību, jo aicina uz amorālu rīcību – pamest savu valsti briesmās. Arī Aizsardzības ministrija paudusi nosodījumu šādam kampaņas saturam.

«Šī ir nekorekta kampaņa, jo tā apelē nevis pie bēgļu problemātikas humanitārajiem aspektiem, bet gan tiešā un netiešā veidā apgalvo, ka Latvijas iedzīvotāji to vien gaida, kā aizbēgt no valsts,» norāda valsts sekretārs Jānis Garisons. Arī bijušais aizsardzības ministrs, eiroparlamentārietis Artis Pabriks spriež, ka krīzes situācijā svarīgākais būtu aizstāvēt savu valsti un demokrātiju, nevis pamest to.

Neatkarīgā jau rakstīja par nekorekto kampaņu uzreiz pēc tās atklāšanas, taču tagad sociālās reklāmas plakāti nonākuši pilsētas vidē un videorullīši internetā, izraisot jaunu neapmierinātības vilni. Tajos apstāstīti dažādi iemesli, kādēļ sīrieši aizmukuši no savas valsts, un līdzās bildēs stāv latvieši, apgalvojot, ka rīkotos tieši tāpat, ja Latvija nonāktu briesmās. Taču tie acīmredzot ir speciāli plakātiem piemeklēti vai kādi izdomāti tēli. Pat kampaņas mājaslapā atrodami neskaitāmi ieraksti, kas nosoda šādu filozofiju, bet ārpus tās - jūra:

«Bēgt var vien tad, kad vairs nevar cīnīties... Atdevi valsti ienaidniekam bez cīņas - nozīmē, ka atņēmi saviem bērniem dzimteni: pats atņēmi, nevis tev nozaga vai nolaupīja (..), pat klaidonis savus ratus vai kartona kasti tāpat vien neatdos un nebēgs.»

Ar saukli «Mēs darītu tāpat!» ir izveidots arī alternatīvs plakāts. Tikai Dina no Kurdistānas saka nevis «mēs bēgam», bet - «mēs cīnāmies»: «Kamēr mūsu vīrieši mūk uz Eiropu saņemt pabalstus, ISIS zvērības ir mūsu ikdiena. Kurdu sievietes mācās apieties ar ieročiem, lai varētu sevi aizstāvēt.» Rokās viņai ir šautene. Savukārt attēla labajā pusē Latvijas kareive Kristīne saka nevis - «mēs bēgtu», bet - «mēs cīnīsimies».

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs J. Garisons uzsver, ka ANO Bēgļu aģentūras kampaņa īpaši aizskaroša ir armijas cilvēkiem: «Tas ir aizvainojoši ne tikai Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, bet jo īpaši zemessargiem, kas savu brīvo laiku pavada mācībās, lai ar ieročiem rokās varētu aizstāvēt Latviju. Tieši Latvijas iedzīvotāju griba aizstāvēt savu valsti noteiks to, ka mēs nekad nenonāksim situācijās, kad Latvijas iedzīvotājiem jādodas bēgļu gaitās.»

Jau kampaņas atklāšanas pasākumā Neatkarīgā galvenajam organizatoram - UNHCR reģionālās pārstāvniecības Ziemeļeiropā komunikācijas koordinatoram Didzim Melbiksim - vaicāja, vai kampaņas filozofija nenonāk pretrunā Latvijas valsts centieniem vairot savu iedzīvotāju patriotismu. Melbiksim tā nešķiet. «Katram iedzīvotājam ir tiesības paturēt civiliedzīvotāja statusu. Ja viņš grib doties bēgļu gaitās, viņam ir tādas tiesības.» Šāds apgalvojums ir absurds, jo Latvijas Republikas likumi, kas darbojas valsts apdraudējuma gadījumā, paredz iedzīvotāju mobilizāciju valsts aizstāvēšanai. Un nevis nācijas mukšanu, kur acis rāda.

Kampaņas Mēs darītu tāpat! teorētiskais mērķis ir «runāt par stereotipiem, kas Latvijas sabiedrībā ir izveidojušies par bēgļiem, veicināt līdzjūtību un lielāku atvērtību pret bēgļiem». Taču patiesībā tā mudina uz nepatriotisku un pretvalstisku rīcību. Kampaņa turpināsies līdz pat decembrim.

Svarīgākais