Vācieši kavējas atdot Ventspils TEC

Ventspils jaunās termoelektrocentrāles projektā iesaistītie vācu partneri apgalvo, ka joprojām ir gatavi pildīt savas saistības. Izskatās, ka šādi viņi uzsit savu izstāšanās cenu.

Pat ja vācieši neblefo, viņu apņemšanās nav īstenojama, jo Stadtwerke Flensburg GmbH aizrunātais skandināvu bankas piedāvājums ir pretrunā ar Eiropas Komisijas neoficiālajiem nosacījumiem par Kohēzijas fonda līdzfinansējuma termiņa pagarinājumu projektā.

Ventspils vicemērs Jānis Vītoliņš skaidro, ka banka esot ar mieru finansēt 114 miljonus eiro vērto projektu, ja Eiropas Komisija pieņem lēmumu par termiņa pagarinājumu, savukārt Eiropas Komisija šādu lēmumu gatava pieņemt, ja projektā būtu vērojams progress, kas nav iespējams bez naudas. "Te loks arī noslēdzas," problēmas būtību izklāsta vicemērs. Turklāt vācieši savu finansējuma piedāvājumu iesnieguši ar stipru novēlošanos.

Neatkarīgā vakar jau rakstīja, ka Ventspils TEC būvniecības projekts, kam pilsētu vajadzētu atbrīvot no mazuta atkarības, apstājies. Turklāt mata galā karājas ļoti nozīmīga – ventspilnieku sarūpēta finansējuma daļa – 34,6 miljoni eiro, ko piekritusi apmaksāt Eiropas Savienība. Šajās dienās turpinās pārrunas par kopuzņēmuma Ventspils energo vāciešu daļu (49%) iespējamo pārdošanu citam partnerim – spēcīgai somu kompānijai, kas projektu spētu pacelt bez kredītresursu piesaistes. Vācieši cenšas uzsist cenu, somi – to nodzīt lejā, bet Ventspilij steidzami vajadzīga viņu vienošanās, jo pretējā gadījumā lētāka siltuma vietā ir izredzes uz mokošu tiesvedību.

Ventspils energo valdes priekšsēdētājs Ginters Gers, kurš uzņēmumā pārstāv Stadtwerke Flensburg GmbH intereses, informē, ka pašlaik ir divas iespējas, kā uzsākt projekta praktisko realizāciju: pirmkārt, pieņemt skandināvu bankas piedāvājumu projekta finansēšanai; vai, otrkārt, nomainīt pašreizējo investoru ar skandināvu korporāciju (somiem), kas varēs finansēt aizņēmumu Ventspils energo pa tiešo.

"Privātais daļu īpašnieks ir atvērts abām iespējām vai to kombinācijai. Ventspils pašvaldība dod priekšroku otrai iespējai. Ventspils energo izskata abus virzienus," rezumē Ginters Gers.

Savukārt Stadtwerke Flensburg GmbH preses dienests viņa teikto papildina ar zīmīgu niansi: "Līdz pat šodienai mēs neesam saņēmuši pieņemamu piedāvājumu par mūsu daļu pārdošanu." Tādējādi vācieši uzskata, ka savas saistības projekta realizācijā līdz šim ir pildījuši un arī turpina to darīt. Kaut gan neapšaubāms ir fakts – pēc vairāku gada virtuāla darba viņu vadībā projekts uz priekšu nav pavirzījies ne par kapeiku. Saskaņā ar sākotnējo laika grafiku šā gada beigās skursteņiem jau vajadzēja kūpēt. Ventspils TEC ieceres tālākajā virzībā šī un nākamā nedēļa būs izšķirošas.

Svarīgākais