ANO Bēgļu aģentūra gatava atbildēt uz saņemto kritiku

© f64

Visas Latvijas valsts institūcijas, tai skaitā Aizsardzības ministrija (AM), laipni lūgtas nepieciešamības gadījumā vērsties ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) reģionālajā birojā un saņemt atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem, tostarp par sākto kampaņu "Mēs darītu tāpat!".

Jau vēstīts, ka AM valsts sekretārs Jānis Garisons, kā arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V), uzskata par nekorektu UNHCR sākto kampaņu "Mēs darītu tāpat!", jo tā apelē nevis pie bēgļu problemātikas humānajiem aspektiem, bet gan tiešā un netiešā veidā apgalvo, ka Latvijas iedzīvotāji to vien gaida, kā aizbēgt no valsts.

Vaicāts par kampaņas radīto rezonansi, UNHCR reģionālās pārstāvniecības Ziemeļeiropā komunikācijas koordinators Didzis Melbiksis aģentūrai LETA skaidroja, ka UNHCR konsultē valstu vadītājus un atbildīgās institūcijas visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, par bēgļu jautājumu risināšanu. Visas Latvijas valsts institūcijas, tostarp AM, laipni lūgtas nepieciešamības gadījumā vērsties UNHCR reģionālajā birojā un saņemt atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

Tāpat viņš atgādināja, ka šobrīd pasaule piedzīvo lielāko bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara. Pirmo reizi vēsturē bēgļu skaits pārsniedz 65 miljonus. Aptuveni puse no visiem ir bērni. Latvijā uzsāktā kampaņa tiek veidota globālas UNHCR stratēģijas ietvaros, kuras mērķis ir veicināt izpratni par bēgļu jautājumiem. Bez šādas izpratnes nebūs iespējams risināt ne bēgļu akūtos jautājumus, ne arī cēloņus bēgļu plūsmām, piemēram, ieilgušo militāro konfliktu Sīrijā, norādīja Melbiksis.

Viņš arī piebilda, ka UNHCR sociālās kampaņas "Mēs darītu tāpat" mērķis ir runāt par negatīvajiem stereotipiem, kas Latvijas sabiedrībā ir izveidojušies par bēgļiem, kā arī veicināt līdzjūtību un lielāku atvērtību bēgļiem.

"Kampaņa atgādina, ka bēgļi un patvēruma meklētāji ir tādi paši cilvēki kā mēs, tikai šobrīd viņi ir nonākuši grūtā situācijā. Mēs arī mīlam savus tuvos, un līdzīgos apstākļos darītu tāpat - bēgtu no šausminošiem apstākļiem, kādi, piemēram, ir Sīrijā," sacīja UNHCR reģionālās pārstāvniecības Ziemeļeiropā komunikācijas koordinators.

LETA jau vēstīja - lai runātu par stereotipiem, kas Latvijas sabiedrībā ir izveidojušies par bēgļiem, un lai veicinātu līdzjūtību un lielāku atvērtību pret bēgļiem, ANO Bēgļu aģentūra pagājušajā nedēļā sāka kampaņu "Mēs darītu tāpat!".

Kampaņa Latvijā ilgs no augusta līdz decembrim, un tās laikā līdz ar video tiks izplatītas afišas, kurās ir attēloti reāli cilvēki - bēgļi un patvēruma meklētāji, kuri šobrīd ir Latvijā. Vienā teikumā viņi atklāj, kāpēc devušies bēgļu gaitās. Turpat blakus attēloti reāli Latvijas iedzīvotāji, kuri atzīst - ja nonāktu tādā situācijā, viņi darītu tāpat. Papildus tiek izplatītas infografikas, kas atklāj latviešu un sīriešu līdzību izglītībā, nodarbinātībā, bēgļu gaitās un tautas attīstībā, pirms Sīrijā sākās karš. Sīrija ir izmantota kā paraugs, jo vairāk nekā puse no pasaules bēgļiem 2015.gadā bija tieši no turienes.

ANO Bēgļu aģentūra īsteno kampaņu visās Baltijas valstīs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.