Cigarešu kontrabandas materiāliem piešķirta tālāka virzība

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Skandalozo Neatkarīgās lasītāja vēstuli, kurā izklāstītas versijas par vairākām apjomīgām cigarešu kontrabandas epizodēm un augstām valsts amatpersonām maksātajiem kukuļiem, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija nosūtījusi Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijai un Valsts policijai; savukārt finanšu ministre to pārsūtījusi Ģenerālprokuratūrai, KNAB un Drošības policijai.

Pirms divām nedēļām Neatkarīgā no saviem lasītājiem saņēma anonīmu vēstuli, kurā atspoguļoti fakti un versijas par to, ar kādām metodēm augstas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas piesegušas cigarešu kontrabandu, par to saņemot visai iespaidīgus kukuļus - konkrētajā gadījumā 400 000 eiro. Vēstulē minētas konkrētas personas, starp kurām sadalīti šie 400 000 eiro. Tās ir tās pašas, kuru vārdi pēdējo mēnešu laikā izskanējuši arī publiski saistībā ar nopietnām aizdomām par negodprātību VID.

Spriežot pēc vēstulē atspoguļotajiem notikumiem, to detaļām, iesaistītajām personām un secinājumiem, nepārprotami redzams, ka anonīmais autors ir kompetents akcizētās preces - tabakas - apritē, kā arī kontrabandas apkarošanas jautājumos. Viņš sīki analizē arī pirms dažiem mēnešiem publiskoto skandalozo notikumu, kad no Juvelierizstrādājumu rūpnīcas teritorijas Rīgā, Terēzes ielā, pazuda firmas Juriga cigarešu ražošanas iekārta.

Tomēr, ņemot vērā, ka nav nekādu iespēju šo informāciju pārbaudīt ar žurnālistiskiem līdzekļiem, saņemto materiālu Neatkarīgā nosūtīja informācijai un rīcībai atbilstīgi savai kompetencei KNAB priekšniekam, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, kā arī finanšu ministrei.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis atbildē Neatkarīgajai norāda, ka anonīmā vēstule no viņa vadītās komisijas «tika pārsūtīta Parlamentārās izmeklēšanas komisijai par korupciju, lobēšanas, organizētās noziedzības un kontrabandas ietekmi uz nodokļu iekasēšanu un ekonomisko un finanšu noziegumu izmeklēšanu, kā arī Iekšlietu, Tieslietu, Finanšu ministrijas un citu valsts institūciju amatpersonu personīgās atbildības izvērtēšanu sabiedrības interešu un labas pārvaldības principu ievērošanā, kuras darba plānā ir aktualizētas Valsts ieņēmumu dienesta, t.sk. Finanšu policijas un Muitas policijas problēmas. Daru zināmu, ka Jūsu vēstule ar lūgumu izvērtēt tajā ietvertos faktus un atbildes sniegšanai pēc būtības ir pārsūtīta arī Valsts policijai.»

Savukārt finanšu ministre Dana ReiznieceOzola atbildē Neatkarīgajai norādījusi, ka «Finanšu ministrija pārsūta anonīmo iesniegumu izvērtēšanai un nepieciešamo tālāko darbību veikšanai» Ģenerālprokuratūrai, KNAB un Drošības policijai.

Jāatgādina, ka anonīmais eksperts vēstulē Neatkarīgajai izvirzījis versiju, ka cigarešu ražošanas iekārta no Terēzes ielas pazuda tāpēc, ka starptautiski atzīti eksperti, kuri cīnās pret cigarešu viltojumiem, gribēja «paņemt nažu paraugus, ar kuriem tiek grieztas cigaretes». Salīdzinot griezuma līniju, ko atstāj firmas Juriga iekārtas naži un tie naži, ar kuriem grieztas Eiropas Savienības valstīs konfiscētās kontrabandas cigaretes, varētu konstatēt, vai kontrabandas cigaretes ir ražotas «Rīgā, Terēzes ielā,» raksta anonīmais eksperts. Viņš uzsver, ka konkrētas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas Latvijā ir aizkavējušas starptautisko ekspertu savlaicīgu iekļūšanu ražotnē Terēzes ielā, bet, kad eksperti tur iekļuvuši, cigarešu ražošanas iekārta jau bija pazudusi.

Tāpat anonīmais autors minējis vairākus gadījumus, kad starptautiskie eksperti ir oficiāli brīdinājuši Latvijas VID augstāko vadību par to, ka Latvijā tiek piesegta cigarešu kontrabanda, tomēr šie brīdinājumi ir palikuši bez ievērības.

Savukārt aģentūra LETA pirms nedēļas ziņoja, ka iepriekšminētā Saeimas pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisija ir saņēmusi šo anonīmo vēstuli un gatavojas to nosūtīt KNAB, jo vēstulē minētos faktus pati nevar pārbaudīt. Atbilstīgi LETA versijai, anonīmajā vēstulē minēti tādi vārdi kā «pašreizējais Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe un viņa vietnieks Jānis Boroviks».



Svarīgākais