Apdraudēts Ventspils TEC projekts

Lēta siltuma un pašražotas elektrības vietā Ventspils uz kakla var dabūt ilgu, dārgu tiesvedību – ja atlikušajās marta dienās uzņēmumu Stadtwerke Flensburg GmbH neizdosies nomainīt pret citu partneri, termoelektrocentrāles būvniecības iecere būs jāaptur

Pašlaik Ventspils apkure ir neefektīva. Iedzīvotāji nebeidz sūkstīties par lielajiem apkures rēķiniem. Dedzinot mazutu, iegūtais siltums ir ļoti dārgs un videi nedraudzīgs. Šīs problēmas jārisina, kardināli pārbūvējot pilsētas siltumapgādes sistēmu. Taču jaunās Ventspils TEC būvniecības projekts vācu partneru neizdarības dēļ pamatīgi iestrēdzis, turklāt mata galā karājas arī 34,6 miljoni eiro, ko šim nolūkam atvēlējis ES Kohēzijas fonds.

Flensburgas komunālajam uzņēmumam pieder 49% daļu speciāli TEC būvniecībai nodibinātajā kopuzņēmumā SIA Ventspils Energo. Galvenais iemesls, kādēļ pašvaldībai vispār nepieciešams partneris, ir finansējuma piesaiste. Kopumā TEC būvniecībai nepieciešami apmēram 114 miljoni eiro.

Un šo savu saistību sadaļu vācieši nav spējuši izpildīt, tādējādi apdraudot arī ventspilnieku sarūpētā Eiropas dāvinājuma apgūšanu.

Vācieši uzsit cenu

Tā vietā, lai ar godu izstātos no projekta, savas daļas pārdodot spējīgākam projekta virzītājam – spēcīgai somu kompānijai, ko uzrunājusi Ventspils, vācieši cenšas uzsist savas aiziešanas cenu. Tā varētu svārstīties ap 4,5 miljoniem eiro jeb summu, kas no viņu puses ieguldīta kopuzņēmuma kapitālā. Jāatgādina, ka Ventspils pašvaldība savu dalību nodrošināja ar nekustamo īpašumu. Tā kā TEC būvniecībai, saistvadam starp abām pilsētas daļām un rezerves katlumājai cita vieta nav iespējama, kompromisa panākšana ir ārkārtīgi svarīga. Pretējā gadījumā Ventspils uz ilgu laiku var atvadīties no domas par lētāku apkuri.

Somu un vāciešu sarunas notiek šajās dienās, un to iznākumu ar nepacietību gaida arī valsts institūcijas, kas iesaistītas ES Kohēzijas fonda finansējuma apsaimniekošanā. Arī Vides ministrija. (Jāpaskaidro, ka Eiropas Komisija projektu atbalstījusi nevis tādēļ, lai Ventspili atbrīvotu no mazuta atkarības, bet CO2 izmešu samazināšanas vārdā.) Ministrijas Projektu ieviešanas departamenta direktors Aivars Jurjāns atzīst, ka garumā šo lietu vairs nedrīkst vilkt: "Ja vēl šomēnes tiktu noslēgti līgumi, būtu reāli iekļauties atvēlētajā laika rāmī."

Finanšu ministrija no plašākiem komentāriem atturas: "Informācija par turpmāko projekta īstenošanas gaitu būs nākamnedēļ. Pašlaik notiek sarunas starp pašvaldību un privāto partneri."

EK var pagarināt termiņu

Teorētiski pastāv iespēja, ka Eiropas Komisija varētu piešķirt vēl vienu gadu naudas apgūšanai. Ventspils vicemērs Jānis Vītoliņš skaidro, ka tad finansējums būtu jāizlieto līdz 2011., nevis šā gada beigām. Tas esot pilnīgi reāli, taču priekšnoteikums šādai EK pretimnākšanai ir vismaz kaut kāda virzība projekta īstenošanā. Līdzšinējā pieredze rāda, ka ar vāciešu līdzdalību tāda nav iespējama. Vicemērs stāsta, ka rudenī ar Flensburgas uzņēmumu tika slēgta ārkārtas papildvienošanās – partneri apņēmās divu mēnešu laikā nodrošināt projekta finansēšanas shēmu. Līdz noteiktajam termiņam vācieši savas saistības tomēr nav izpildījuši, kaut gan laika šim nolūkam bijis atliku likām. Līgums par kopuzņēmuma izveidošanu tika parakstīts jau 2007. gada 26. februārī. Svinīgā pasākumā, preses klātbūtnē, ar izsmeļošu slaidu rādīšanu par labumiem, kādus vācieši sniegs Ventspils iedzīvotājiem: verdošā slāņa tehnoloģiju, kas jauno termolelektrocentrāli ļaus kurināt ar akmeņoglēm un biomasu, pilsētu pilnībā apsildot un arī nodrošinot ar elektrību. Turklāt 15 reižu samazinot CO2 izmešu daudzumu.

Tiesāšanās nav risinājums

Flensburgas komunālais uzņēmums tiesības iesaistīties Ventspils siltumsistēmas projektā ieguva atklātā konkursā, ar savu izdevīgo piedāvājumu apsteidzot vairākus nopietnus energouzņēmumus. Pēc neoficiālas Neatkarīgās rīcībā esošas informācijas – arī pašlaik uzrunātos somus. Tomēr tagad izrādījies, ka siltumapgādes nodrošināšanā vienai Flensburgai nav pietiekamas pieredzes, lai veiksmīgi risinātu finanšu piesaistes jautājumus starptautiskā mērogā. Protams, Ventspils savus nemākulīgos partnerus var iesūdzēt tiesā, taču, kā atzīst pilsētas mērs Aivars Lembergs: "Mums vajag TEC, nevis tiesāšanos!" Somi projektu varot izglābt.

Neatkarīgā lūgusi skaidrojumu, kādēļ TEC projekts ir uz izgāšanās robežas, arī vāciešu vadītajam Ventspils Energo, Stadtwerke Flensburg GmbH un Flensburgas domei. Viņu versiju par notikušo uzzināsim, iespējams, jau rīt.

Svarīgākais