NBS kandidātu skaits dubultojies

60 JAUNO KARAVĪRU 27. jūlijā sāka dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Tagad 13 nedēļās viņi apgūs kareivja pamata iemaņas Sauszemes spēku kājnieku brigādes Apmācību rotā © Armīns JANIKS, publicitāte

Teju tikpat daudz jauniešu kā pērn visa gada garumā jau pauduši vēlmi savu karjeru saistīt ar militāro dienestu. Tomēr nākamajiem dzimtenes sargiem jāapzinās, ka armija nav muļķu, vārguļu un slimnieku sanatorija – rekrutētāji jau daudziem pateikuši nē vai ieteikuši novērst personiskos trūkumus līdz nākamajai atlases procedūrai.

Švaka veselība, vāja fiziskā sagatavotība, slikti rezultāti matemātikas eksāmenā un visbeidzot krimināla sodāmība pusaudžu gados sastrādātu muļķību dēļ ir galvenie iemesli, kādēļ kandidāti tiek atsijāti.

Šogad dienestā Nacionālajos bruņotajos spēkos plānots uzņemt 700 karavīru. Krietni vairāk nekā pērn. Ja visi kandidāti atbilstu prasībām, atlasi jau varētu uzskatīt par pabeigtu.

Alga + profesija

Līdz 31. jūlijam Rekrutēšanas un atlases centram vēlmi savu nākotni saistīt ar bruņotajiem spēkiem pauduši 1094 kandidāti. Saņemtas 717 pieteikuma anketas dienestam NBS vienībās, vēl 353 kandidāti vēlas sākt studijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai kļūtu par virsniekiem. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu maijā aktivitāte bija augusi par 30%, bet pašlaik jau sasniegusi 40%. Aizsardzības ministrija to skaidro ar darba stabilitāti, atalgojumu, kas sākas ar 780 eiro, plašām sociālajām garantijām un karjeras izaugsmes iespējām. To iepriekš intervijā Neatkarīgajai uzsvēra arī NBS komandieris Raimonds Graube - bruņotie spēki ir nozīmīgs sociālekonomisks spēlētājs darba tirgū. Karavīram alga tiek maksāta jau no pirmās dienas, kad viņš neko lāgā vēl neprot: «Mēs viņam dodam profesiju un paralēli maksājam algu. Tā ir liela priekšrocība.» Līdz ar to armija pilda nozīmīgu sociālu funkciju - īpaši jau laukos, kur ekonomiskā situācija sarežģītāka. Neapšaubāmi, liela nozīme rekrutētāju panākumos ir arī publisko attiecību kampaņai, kas sākta līdz ar valsts aizsardzības budžeta pieaugumu. Armijas tēls uzlabojas. Taču to pašu īsti nevar teikt par kandidātu kvalitāti, un problēmas ir tās pašas, kas Latvijas sabiedrībā kopumā.

Veselība jāuzlabo

Pirmkārt, jauno cilvēku veselība varētu būt labāka. Šogad 21 kandidātam atlase uz profesionālo dienestu tieši pārtraukta neatbilstošas veselības dēļ, un ir arī tādi kandidāti, kas paši atsakās no tālākām pārbaudēm, jo saprot, ka dakteru siets neizlaidīs cauri. Slikta redze, cauri zobi. Ir lietas, ko iespējams sadakterēt, un cerēt uz nākamo atlasi. Bet ir vainas, kas nozīmē diskvalifikāciju. To vidū arī psiholoģiska neatbilstība karavīra profesijas prasībām. Šogad daudzi kandidāti tiekot izbrāķēti, pamatojoties uz armijas psihologu sniegto vērtējumu.

Vēl aptuveni trešdaļa kandidātu izkrīt fiziskajos pārbaudījumos - nespēj izpildīt minimālās prasības. Vīriem tās ir šādas: skriešana 3000 metru 14:29 minūtēs, vēderprese 43 reizes 2 minūtēs, pumpēšanās - 33 reizes 2 minūtēs. Sievietēm: skriešana 1500 m - 8:56 minūtēs, vēderprese - 31 reize 2 minūtēs, pumpēšanās - 14 reizes 2 minūtēs. Kandidātiem, kuri uzrādījuši vājus rezultātus, pēc kāda laika gan tiek dota otra iespēja.

Taču tādas nav tiem kandidātiem, kas nonākuši konfliktā ar likumu.

Iegāž arī matemātika

Aizsardzības ministrija vēsta, ka arvien palielinās to kandidātu skaits, kuri nevar sākt atlasi kriminālās sodāmības dēļ - šogad jau 77 kandidātiem atlases uzsākšana atteikta, jo konstatēts Militārā dienesta likumā noteiktais ierobežojums. Dienestā nevar pieņemt pilsoni, «kas ir sodīts par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas». Šis pants ir visnotaļ diskutabls, jo cilvēks, iespējams, varētu būt labs karavīrs, taču tiek izbrāķēts pagātnē pieļautas - iespējams, pat neuzmanības - kļūdas dēļ.

Vēl viens īpaši šim gadam raksturīgs faktors, kas atsijā pretendentus, ir vidusskolas matemātikas eksāmens. Šogad tas pabojājis nākotnes izredzes jauniešiem ļoti daudzās nozarēs, tostarp arī nākotnes virsniekiem. Vērtējumi ir zemi, bet studijām Aizsardzības akadēmijā nepieciešami vismaz 35%.

74 kandidātiem tie bijuši zemāki. Tomēr ne visi tāpēc padodas - liela daļa izvēlas turpināt atlasi uz profesionālo dienestu, daļa apņēmusies uzlabot zināšanas un pēc gada centralizēto eksāmenu kārtot vēlreiz.

NBS vēsta, ka no 717 kandidātiem, kas pieteikušies šogad, pieņemti 210 karavīri, bet kopā ar pērn anketas iesniegušajiem profesionālajā dienestā šogad pieņemti 324 karavīri. 13% no atlases procesa sākšanas vai turpināšanas atteikušies paši, bet 22% atzīti par nepiemērotiem militārajam dienestam. Vakanču un iemeslu dienestam armijā tātad vēl ir gana daudz.

UZZIŅA

Šogad bruņotie spēki profesionālajā dienestā pieņem 700 karavīru

No tiem:

120 - studijām Nacionālajā aizsardzības akadēmijā

310 - dienestam Sauszemes spēku kājnieku brigādē

45 - Speciālo uzdevumu vienībā

55 - Štāba bataljonā

35 - Jūras spēku flotiles vienībās

50 - Gaisa spēku aviācijas bāzes vienībās.

20 - instruktorus speciālistus

65 - speciālistus dienestam specializētajās vienībās

Avots: Aizsardzības ministrija



Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais