Policiju turpmāk varēs izsaukt arī no mobilā tālruņa

© Kaspars Krafts F64

Valsts policiju un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu turpmāk varēs izsaukt arī no mobilā tālruņa, paredz šodien valdībā pieņemtie grozījumi Noteikumos par nacionālo numerācijas plānu.

Līdz ar jauno kārtību, lai no mobilā tālruņa izsauktu tieši policiju, turpmāk varēs zvanīt 110, bet, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību, no mobilā telefona varēs zvanīt 113.

Šāds lēmums pieņemts, lai nodrošinātu katra operatīvā dienesta pieejamību un uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti, radot iespēju iedzīvotājiem nepieciešamības gadījumā bez starpposma (Vienotā ārkārtējo notikumu numura 112) sazināties ar attiecīgo dienestu izmantojot mobilos telefonus, norāda Iekšlietu ministrijas preses pārstāve Sintija Virse.

Paralēli šiem numuriem, iedzīvotājiem joprojām saglabāsies iespēja no fiksētā tālruņa izsaukt operatīvos dienestus izmantojot īsos kodus 01, 02, 03, kā arī 112.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Intars Zitāns ir gandarīts, ka beidzot , iesaistoties vairākiem dienestiem un ministrijām, šis jautājums ir atrisināts.

„Gadījumos, kad cilvēkam ir nepieciešama konkrēta dienesta palīdzība, viņš varēs arī kontaktēties pa tiešo un nevajadzēs atkārtoti sniegt informāciju un gaidīt, kamēr savieno. Īpaši būtiski tas ir gadījumos, kad ir notikušas avārijas situācijas, kā, piemēram, kad Valmierā bija plīsis gāzes vads, visi informēja par notikušo, 112 līnija bija pārslogota, bet šajā brīdī kādam iespējams bija nepieciešama tikai mediķu palīdzība, ko tagad varēs saņemt pa tiešo zvanot uz 113. Taču gadījumos, ja vienlaicīgi nepieciešama vairāku operatīvo dienestu palīdzība, piemēram, kad noticis ceļu satiksmes negadījums ar cietušajiem, tad ieteicams zvanīt uz 112, jo šajā gadījumā uz notikuma vietu tiks nosūtīti visi nepieciešamie dienesti. Tāpat būtiski ir tas, ka tāpat kā visās Eiropas Savienības valstīs Vienoto ārkārtējo notikumu numuru 112 iedzīvotāji un mūsu valsts viesi varēs izmantot gadījumos, ja nezina konkrēti pie kura dienesta vērsties vai neatceras tā numuru,” norāda Zitāns.

Svarīgākais