Satversmes tiesa: Ieslodzītie jābaro labāk, vairāk jādod vitamīni

Tējas krāni Šķirotavas cietumā © Elmārs Rudzītis, f64

Satversmes tiesa secinājusi, ka ieslodzīto uztura normas neatbilst Satversmei, un ilgtermiņā šāds uzturs var radīt veselības problēmas.

Satversmes tiesa ir pieņēmusi spriedumu lietā par Ministru kabineta noteiktajām normām ieslodzīto personu uzturam un sadzīves vajadzībām atbilstību Satversmes 111. pantam. Satversmes tiesā bija vērsušies Valters Raumanis un Mārtiņš Ecis. Savā pieteikumā viņi norādīja, ka 2009. gadā ieslodzīto personu dienas uztura normas ir būtiski samazinātas un šobrīd viņi nesaņem cilvēka organismam nepieciešamo minimālo pārtikas daudzumu. Tādējādi apstrīdētais akts neatbilstot Satversmes 111. pantam, kas cita starpā noteic, kas valsts aizsargā cilvēka veselību.

Satversmes tiesa secināja, ka dienas uztura pamatnorma nenodrošina nepieciešamo kalcija, A vitamīna un C vitamīna daudzumu, tā, piemēram, A vitamīns tiek nodrošināts tikai apmēram 14 procentu, bet C vitamīns – tikai 30 procentu apmērā no nepieciešamā daudzuma. Ilgtermiņā šāds uzturs var radīt veselības problēmas.

Tiesa norādīja, ka, jāņem vērā tas, ka ieslodzītie atrodas pilnā valsts apgādībā. Ne visiem ieslodzītajiem tiek nodrošināts darbs, tāpat viņiem ir liegta iespēja saņemt pārtikas pienesumus. Līdz ar to lielākā daļa ieslodzīto ir atkarīgi no uztura, ko tiem nodrošina valsts. Tādēļ valstij ir pienākums nodrošināt ieslodzītos ar pietiekamu uzturu, lai tā trūkums nevarētu nodarīt kaitējumu veselībai arī ilgstošā laika posmā.

Satversmes tiesa atzina apstrīdēto aktu par neatbilstošu Satversmes 111. pantam un spēkā neesošu no 2010. gada 1. jūnija.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais