ELVI: Pirmās nepieciešamības preču tirgotavām nevajag liegt strādāt brīvdienās

© F64

“Pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietām, kādi ir arī veikali ELVI, nevajag aizliegt strādāt brīvdienās,” – uzskata SIA “ELVI Latvija” komercdirektore Laila Vārtukapteine, norādot, ka īpaši būtisks šis jautājums ir reģionos, kur šāds veikals nereti ir vienīgā alternatīva pārtikas preču un ikdienā lietojamo līdzekļu iegādei.

“Ja lielpilsētu iedzīvotājiem ir pieejams daudz alternatīvu, kur brīvdienās un svētkos iegādāties pirmās nepieciešamības preces, brīvdienās aizverot mazumtirdzniecības veikalus, lauku iedzīvotājiem šāda iespēja būs liegta. Nereti tuvākā vieta, kur iegādāties maizi vai pienu var atrasties vairāku desmitu kilometru attālumā,” - komentē L. Vārtukapteine.


Tāpat jāņem vērā pilsētnieku paradumus brīvdienās un svētku dienās apmeklēt radus, draugus vai izvēlēties izklaides iespējas reģionos. “Ņemot vērā to, ka pēc darba nedēļas vai svētkos lielo pilsētu iedzīvotāji brauc uz laukiem atpūsties un tur tērē arī savu naudu, lauku veikaliem tirdzniecība brīvdienās ir svarīgs ienākumu avots, lai vispār spētu eksistēt,” - ir pārliecināta L. Vārtukapteine.


Viedoklis, ka veikalu aizvēršana brīvdienās radītu pircējiem papildu iespēju brīvdienās veltīt laiku ģimenei un atpūtai dabā, ir atbalstāms. Taču jāuzsver, ka lauku veikali, atšķirībā no lielajiem pilsētu tirdzniecības un izklaides centriem, nav vieta, kur pircēji pavadītu vairāk laikā, nekā nepieciešams, lai iegādātos pirmās nepieciešamības preces.


“Vēlamies piedāvāt likumdevējiem alternatīvu - rūpējoties par darbinieku atpūtu, bet ņemot vērā situāciju reģionos, veikali var būt aizvērti, piemēram, pirmdienās,” - ierosina L. Vārtukapteine, piebilstot, ka lauku iedzīvotājiem, kas sezonas darbu laikā nereti strādā pat 24 stundas diennaktī, nereti tieši brīvdienas ir tas vienīgais brīdis, kad iegādāties pārtiku un pirmās nepieciešamības preces. Svarīgi atzīmēt, ka brīvdienas ir tās dienas, kad lauku iedzīvotāji aktīvi brauc uz pilsētu iepirkšanās uz izklaides centriem, lai iegādātos drēbes, apavus, kosmētiku un citas preces, kas nav pieejamas tuvu viņu dzīvesvietai. Aizliedzot veikaliem strādāt brīvdienās, lauku iedzīvotājiem iepirkšanas iespēja pilsētās tiek liegta.


ELVI ir franšīze ar 156 veikaliem ELVI visā Latvijā. SIA „ELVI Latvija” ir zīmola ELVI turētāja un franšīzes devēja, kas nodrošina veikalu sekmīgu darbību, garantē mārketinga atbalstu, vienotu iepirkumu, IT nodrošinājumu, tirdzniecības atbalstu veikala iekārtošanas laikā un ikdienas darbā. ELVI tīkla apgrozījums 2015.gadā, salīdzinot ar 2014.gadu, pieauga par 15%. Piedaloties prestižajā Latvijas Tirgotāju asociācijas konkursā, 2015.gadā mazumtirgotājs ELVI uzvarēja kategorijā “Latvijas labākais tirgotājs 2015”.