UZMANĪBU: Izpalta būtisku informāciju bērnu vecākiem

© F64

Līdz jaunā mācību gada sākumam ir vēl mēnesis, tāpēc, bērniem izbaudot šīs vasaras pēdējās brīvlaika nedēļas, aicinām vecākus parūpēties par savu atvašu drošību.

Valmieras pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Armands Miķelsons sniedz vairākus padomus, kuru ievērošana var pasargāt no dažādām traumām un nepatīkamām situācijām.

Svarīgi ģimenē pārrunāt, kas jādara, ja gadās nelaime, vai bērni zina glābšanas dienesta tālruņa numuru - 112, vai zina vecāku vai kāda cita ģimenes locekļa tālruņa numuru. Tāpat atgādinām Valmieras pilsētas pašvaldības policijas dežūrdaļas tālruņa numuru - 28681333.

Aicinām pārrunāt drošības jautājumus, bērnam mājās paliekot vienam pašam - neatvērt svešiniekam durvis, ievērot ugunsdrošību, nespēlēties tuvu logam vai uz balkona u.tml.

Vasara ir laiks, kad ārpus mājas baudīt aktīvo atpūtu: peldēties, braukt ar velosipēdu, skrituļslidām, šūpoties, lēkāt uz batuta u.tml. Tādējādi vecākiem būtu kopīgi ar bērniem jāpārrunā, kas jāievēro, lai izvairītos no traumām. Liela nozīme sportiskajās aktivitātēs ir aizsargelementiem - ķiverei, roku un kāju sargiem. Turklāt velosipēdistiem līdz 12 gadu vecumam aizsargķivere jāvalkā obligāti.

Aicinām vecākus neatstāt bērnus bez uzraudzības peldvietās, jo īpaši pie Gaujas, jo upes gultne ir mainīga. Ja bērnidodas uz labi zināmu peldvietu, arī tad viņus nedrīkst atstāt bez pieaugušo uzraudzības.

Tāpat arī ieteicams pārrunāt Ceļu satiksmes noteikumus, jānosaka robežas, cik tālu bērns drīkst doties viens pats. Valsts likumdošana nosaka, ka bērns līdz 16 gadu vecumam ārpus mājas bez vecāku vai aizbildņu klātbūtnes drīkst atrasties līdz plkst. 22.00. Tāpat jāatgādina bērniem par izvairīšanos no kontakta ar nepazīstamiem cilvēkiem, neatsaucoties aicinājumam doties līdzi, kāpt automašīnās, pieņemt saldumus un dāvanas, bet ir jāsauc pēc palīdzības, ja rodas tāda nepieciešamība.

Vecākiem ir jāseko līdzi, ko bērns dara ārpus mājas - ar ko tiekas, kurp dodas, ko dara, vai mājās netiek pārnestas svešas mantas. Tāpat arī, vai bērns prot parūpēties par savām mantām - neatstāt mobilos telefonus, velosipēdus un citas lietas bez uzraudzības, nedot tās svešiem cilvēkiem.

Svarīgi izskaidrot, ka mājdzīvnieki nav rotaļlietas. Lai arī turpmāk ķepaiņi būtu draugi, saskarsmē ar tiem ir jāievēro zināmi noteikumi. Tas pats attiecas uz kaimiņu suņiem vai klaiņojošiem četrkājaiņiem.

Svarīgi, ka drošības jautājumi ar bērnu tiek pārrunāti regulāri. Tāpat būtiski, ka jautājumi tiek bērnam skaidroti viņam saprotamā un pieņemamā veidā, kā arī tos ievēro citi ģimenes locekļi, rādot piemēru. Aicinām vecākiem arbērniem drošības jautājumus pārrunāt, apspriežot konkrētas situācijas un kopā saprotot, kā ir jārīkojas. Bērnaiebiedēšana vai pārāk stingru norādījumu sniegšana var radīt apjukumu un nedot vēlamo rezultātu. Atrodoties ārkārtas situācijā, stresā vai apjukumā, bērnam ir jāatceras vissvarīgākās lietas, kas var glābt viņa veselību vai pat dzīvību.

Latvijā

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.