Svētkos un brīvdienās veikalu darba laikus saīsina atkarībā no pircēju pieprasījuma

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Veikalu darba laiks svētku dienās un brīvdienās tiek saīsināts atkarībā no pircēju pieprasījuma, aģentūrai LETA norāda Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Komentējot Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) rosinājumu svētkos slēgt lielveikalus, ļaujot strādāt tikai mazajiem veikaliem, Krūzītis teica, ka, nosakot veikalu darba laiku, līdz šim tirgotāji ir vadījušies pēc sabiedrības interesēm un pircēju paradumiem.

Viņaprāt, LTA ierosinājums ir drīzāk biznesa, nevis mazumtirdzniecībā strādājošo darbinieku interesēs.

"Runājot par LTA priekšlikumu, būtu jāsauc lietas īstajos vārdos. Slēpjoties aiz misijas, ka šādi ierobežojumi tirdzniecībā būtu iespēja nozarē strādājošajiem svētkos veltīt laiku ģimenei, bērniem un atpūtai, patiesībā norit konkurences cīņa, kurā LTA prezidents Henriks Danusēvičs rūpējas par atsevišķu uzņēmumu biznesa interesēm," uzskata LPTA izpilddirektors.

Turklāt Krūzītis uzsver, ka nav pamata domāt, ka mazākos veikalos strādājošo darbinieku intereses atšķirtos no tiem, kas strādā lielākajos veikalos. Tādēļ, ja šāds likums tiek piemērots, tam noteikti jāattiecas uz visiem tirgus dalībniekiem - gan maziem, gan lieliem veikaliem.

Kā ziņots, LTA, sadarbojoties ar Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrību, izstrādā priekšlikumus likumdevējiem, lai svētkos slēgtu veikalus, aģentūru LETA informēja LTA prezidents Danusēvičs.

Tāpat perspektīvā paredzēts, ka ar laiku šis aizliegums tiktu paplašināts arī attiecībā uz darbu svētdienās, kā tas esot daudzās Eiropas Savienības valstīs, kur veikali ir slēgti arī svētdienās. LTA gan ir iecerējusi, ka ierobežojumi strādāt brīvdienās neattiektos uz mazajiem veikaliem.

Galīgo lēmumu, kādi priekšlikumi tiks iesniegti likumdevējiem, pieņems LTA konferencē 18.augustā.

Svarīgākais