Latvijas Sarkanais Krusts: Netiek ņemts vērā bēgļu viedoklis

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Patvērumu meklētāju integrācijas un uzņemšanas programmās, kuras ir pieņemtas Latvijā, sākotnēji nav ticis paredzēts ņemt vērā bēgļu viedokli, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) ģenerālsekretārs Uldis Līkops.

Viņš skaidroja, ka visās programmās, kas paredz kārtību kā uzņemt patvēruma meklētājus un kā viņus integrēt, ļoti maz paredzēts tas, ka arī bēgļiem var kaut kas patikt vai nepatikt. Izstrādājot plānus, tajos nav paredzēta vieta šo cilvēku vēlmēm.

Piemēram, vienā no gadījumiem, meklējot patvēruma meklētājam dzīvokli, tika izskatīti 70 piedāvājumi. Septiņas adreses tika apskatītas, lai atrastu dzīvokli.

Līkops uzsvēra, ka, ņemot vērā šo cilvēku piedzīvoto, viņu problēmas, nevar gribēt lai vienā brīdī viss atrisinātos un mēneša laikā viņi integrētos Latvijas sabiedrībā un pieņemtu mūsu vērtības.

Kā ziņots, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nolēmusi piešķirt bēgļa un alternatīvo statusu 17 Irākas, Sīrijas un Eritrejas iedzīvotājiem, kurus pārvietoja no Eiropas dienvidvalstīm.

Valsts pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no ES valstīm - Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm - šobrīd tas notiek no Turcijas.

Svarīgākais