Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Vēstulē atklāts, kā VID piesedz kontrabandu

© F64

Neatkarīgā saņēmusi anonīmu, bet acīm redzami kompetenta autora vēstuli, kurā atspoguļoti jauni fakti un versijas, ar kādām metodēm augstas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas piesegušas kontrabandu, par to saņemot visai iespaidīgus kukuļus – konkrētajā gadījumā 400 000 eiro.

Vēstulē minētas konkrētas personas, starp kurām sadalīti šie 400 000 eiro, un tās ir tās pašas, kuru vārdi pēdējā laikā izskanējuši arī publiski saistībā ar nopietnām aizdomām par negodprātību VID augstākajā vadībā.

Tomēr, ņemot vērā, ka nav nekādu iespēju šo informāciju pārbaudīt ar žurnālistiskiem līdzekļiem, Neatkarīgā vakar nosūtīja šo materiālu KNAB priekšniekam, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korpucijas novēršanas komisijai, kā arī finanšu ministrei.

Pazūd naži

Spriežot pēc vēstulē atspoguļotajiem notikumiem, to detaļām, iesaistītajām personām un secinājumiem, nepārprotami redzams, ka anonīmais autors ir kompetents muitas jautājumos, bet īpaši akcizētās preces - tabakas - apritē.

Viņš sīki analizē arī nensen publiskoto skandalozo notikumu, kad no Juvelierizstrādājumu rūpnīcas teritorijas Rīgā, Terēzes ielā, pazuda firmas Juriga cigarešu ražošanas iekārta. Atbilstīgi viņa versijai, starptautiski atzīti eksperti, kuri cīnās pret cigarešu viltojumiem, gribēja «paņemt nažu paraugus, ar kuriem tiek grieztas cigaretes». Tādējādi varētu atklāt, ka kontrabandas cigaretes, kuras regulāri tiek konfiscētas Eiropas Savienības valstīs, ir ražotas tieši Latvijā un uz konkrētās iekārtas. Eksperts raksta: «Salīdzinot cigarešu, kas izņemtas ES valstīs, griezuma līniju ar firmā Juriga no iekārtām izņemto nažu darba procesā atstāto griezuma līniju, var pateikt, vai cigaretes, kuras konstatētas kā kontrabanda kādā no Eiropas Savienības valstīm, ar tādu marku, kāda bija firmas Juriga licencē, ir ražotas Rīgā, Terēzes ielā.»

Darbības un bezdarbība

Anonīmais autors apraksta metodes, ar kādām augstās VID amatpersonas vispirms aizkavēja kompetento ārvalstu ekspertu nekavējošu nonākšanu pie konkrētās iekārtas; kā tika panākts, ka krimināllieta tiek nosūtīta «ne pēc adreses», t.i., pie izmeklēšanas iestādēm, kas nav kompetentas šādu lietu izmeklēšanā, u. tml. darbības.

Par anonīmā autora kompetenci liecina arī izklāstītie publiski nezināmie notikumi, kad Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļa (MNPND) aizturējusi nelegālās cigarešu kravas Liepājas un Rīgas ostās, kā arī citi ar cigarešu kontrabandas plūsmu saistītie notikumi. Vēstulē aprakstītas gan kravu aizturēšanas detaļas, gan minētas konkrētu augsta ranga valsts amatpersonu darbības un bezdarbība, kas līdz šim ļāvusi kontrabandistiem palikt nesodītiem.

Piemēram, vēstulē minēts, ka 2013. un 2014. gadā MNPND, veicot pilnu kravas transporta kontroli Liepājas ostā, atklājusi tur paslēptas cigaretes. Tās bijušas tādas pašas cigaretes, kādas ražotas Rīgā «kādas juvelieru rūpnīcas teritorijā». Tāda pati krava ar tādām pašām cigaretēm atklāta arī Rīgas ostā. Prece paredzēta Lielbritānijas un Vācijas tirgiem. Tā kā «kravās atrastās cigaretes bija miljonos, par to vajadzēja ziņot OLAF /Eiropas birojs krāpšanas apkarošanai/», uzsvērts anonīmajā vēstulē.

2014. gadā OLAF organizētā seminārā Latvijas muitas augstai amatpersonai esot nodota informācija par to, kura amatpersona no Latvijas Muitas kriminālpārvaldes piesedz cigarešu kontrabandu un, ka, pateicoties šim piesegam, uz Eiropas valstīm plūst apjomīga nelegālo tabakas izstrādājumu straume.

Informācija ir, rīcības nav

Par negodīgajām amatpersonām esot informēta arī VID priekšniece, taču tālāka virzība problēmas risināšanā nav sekojusi. Gan OLAF, gan Lietuvas Muitas kriminālpārvalde vairākkārt vērsušies pie Latvijas amatpersonām, informējot par cigarešu kontrabandas piesegšanu.

Jāatgādina, ka vēl šā gada maijā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers LTV minēja, ka Valsts policijā tiek novilcināta krimināllietu izmeklēšana saistībā ar pārkāpumiem cigarešu ražotnē Rīgā, kur neskaidros apstākļos pazuda cigarešu ražošanas līnija. Ē. Kalnmeiers LTV teica, ka pārkāpumi ir saskatāmi gan Muitas policijas, gan Valsts policijas darbā. Jautājums kopumā neesot pienācīgi ātri risināts un dažādas izmeklēšanas darbības tikušas novilcinātas, līdz ar to brīdī, kad ieradās policija, ražošanas iekārtu vairs nebija.

Cita starpā vēstulē minēta arī tāda pikanta detaļa, ka neilgi pēc kukuļa saņemšanas konkrētā amatpersona sākusi uz darbu braukt ar trīs gadus vecu S klases Mercedes Benz. Saņemot norādes no kukuļa devēja, ka, tā dižojoties, var piesaistīt nevajadzīgas aizdomas, amatpersona lepno auto nomainījusi pret vienkāršāku.