Šomēnes Latvijā ieradīsies dalībai NATO daudznacionālo spēku bataljonā ieinteresēto valstu eksperti

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo agency

Augustā Latvijā ieradīsies eksperti no valstīm, kuras ir paudušas gatavību vai vēlēšanos iesaistīties Kanādas vadītajā NATO spēku bataljonā Latvijā, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atklāja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Ministrs informēja, ka Latvijas militārie eksperti jau viesojušies Kanādā, kur sāktas konsultācijas par bataljona izvietošanu. Savukārt šomēnes Latvijā viesosies Kanādas un citu valstu eksperti, lai turpinātu darbu pie šī jautājuma.

Darbs norit ļoti intensīvi, teica Bergmanis, prognozējot, ka starprezultāti būs zināmi oktobrī, kad Briselē notiks NATO valstu aizsardzības ministru tikšanās.

Kā vēstīts, nolūkā atturēt Krieviju no iespējamās agresijas, NATO dalībvalstu līderi Varšavā notikušajā samitā apstiprināja četru daudznacionālu bataljonu izvietošanu Polijā un Baltijas valstīs. To izvietošana sāksies nākamgad un notiks uz rotācijas pamata.

Polijā izvietotā bataljona vadību uzņēmušās ASV, kamēr par Baltijas valstīs izvietoto bataljonu komandēšanu attiecīgi atbildīga būs Kanāda - Latvijā, Vācija - Lietuvā, bet Lielbritānija - Igaunijā.

Plānots, ka nākamā gada pavasarī Latvijā ieradīsies ap 1000 cilvēku liels daudznacionāls NATO valstu bataljons. Paredzēts, ka pusi no bataljona veidos Kanādas karavīri, bet pārējie būs no Polijas, Slovākijas, Francijas un Dānijas.

Latvijā

Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājai Ievai Raubiško apsūdzībās par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Svarīgākais