76 % Latviešu vērtē savas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu, bet tikai daži to piekopj

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Sporta apģērbu zīmola 4F šā gada jūnijā veiktais pētījums* liecina, ka 76 % Latvijas iedzīvotāju uzskata savas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu par labām, ļoti labām un izcilām, tomēr tikai ceturtdaļa (26 %) no viņiem patiešām piekopj veselīgu dzīvesveidu. Jāteic, ka to Latvijas iedzīvotāju vidū, kas augstu vērtē savas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu, nemaz nav daudz tā patiesu piekritēju. Piemēram, desmitdaļa vēlētos piekopt veselīgu dzīvesveidu, tomēr nedara to.

495 respondenti jeb 76 % augstu vērtē savas zināšanas par veselīgu dzīvesveidu, tomēr tikai trešdaļa jeb 163 aptaujātie no tiem, kas augstu novērtēja savas zināšanas, ievēro veselīga dzīvesveida principus un nodarbojas ar sportu. 55 % no tiem, kas piešķīra savām zināšanām augstu novērtējumu, cenšas, taču viņiem ne vienmēr izdodas ievērot noteikumus un atrast laiku fiziskiem vingrinājumiem. 8 % vēlētos piekopt veselīgu dzīvesveidu, bet pašlaik to nedara, savukārt 3 % vēlētos, taču neredz iespēju, un 1 % pat negrib mēģināt.

Runājot par visiem respondentiem kopumā, no 650 personām 172 jeb 26 % piekopj veselīgu dzīvesveidu, 59 % cenšas ievērot veselīga dzīvesveida principus, bet tas viņiem ne vienmēr izdodas, 3 % gribētu, bet nesaskata tādu iespēju, 11 % nepiekopj veselīgu dzīvesveidu, bet vēlētos to darīt, savukārt 1 % aptaujāto par to vispār neinteresējas.

Interesanti, ka nav tiešas saistības starp dzimumu vai izglītības līmeni un veselīga dzīvesveida īstenošanu. Piemēram, 85 % no sieviešu kopskaita piekopj vai vismaz cenšas piekopt veselīgu dzīvesveidu, bet vīriešu vidū to personu īpatsvars, kas cenšas piekopt veselīgu dzīvesveidu, ir 80 %. Runājot par izglītības līmeni, 88 % respondentu ar augstāko izglītību īsteno vai cenšas īstenot veselīgu dzīvesveidu un regulāras sporta nodarbības, bet to vidū, kam ir vidējā, vidējā profesionālā vai nepabeigta augstākā izglītība, četras piektdaļas aptaujāto (80 %) ievēro to pašu.

Pieredzējušais fiziskās sagatavotības treneris un sporta apģērbu zīmola 4F vēstnieks Kristaps Ence uzskata, ka sporta nodarbībās un veselīga dzīvesveida īstenošanā ļoti svarīga ir regularitāte un sistemātiskums, jo pat viena skaļa ballīte ar draugiem var sabojāt veselas treniņu nedēļas efektu. Tomēr tik un tā labi jau ir tas vien, ka tik daudzi ir nolēmuši savas zināšanas izmantot praksē un cenšas atrast laiku sporta nodarbībām un veselīgam uzturam. «Protams, ne visas dienas ir piemērotas treniņiem. Ja jūti, ka pavisam nav spēka, iespējams, patiešām būs labāk atpūsties mājās. Tomēr pieredze rāda, ka par visbiežāko iemeslu neregulāriem treniņiem un režīma pārkāpumiem, ko mums demonstrē pētījuma rezultāti, kļūst tā dēvētais viltus nogurums. Tas ir stāvoklis, kas ātri pāriet, ja tomēr sāk trenēties. Parasti uzreiz atrodas spēki, un pēc treniņa var doties projām vēl enerģiskāks nekā bija pirms tā. Viltus noguruma lēkmes laikā ir jāmēģina atcerēties, ka sporta zāle ir ideāla vieta, kur var atstāt stresu, negatīvas domas un emocijas, bet pretī saņemt spēkus un enerģiju. Slikti laikapstākļi, kas traucē nokļūt līdz sporta zālei, arī ir plaši izplatīta, bet ne mazāk aplama atruna. Šajā gadījumā ir jāatceras norvēģu sakāmvārds, kas vēsta, ka nav sliktu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs.»

Latvijā

"Disidents" veidota kā informatīvs manifests, kur mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu, paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā. Izstādes darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļo mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju pasaulē. Izstādē piedalās deviņi mākslinieki - "SOME1", Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Toms Jansons, Raitis Hrolovičs un "MO".