Līnis varētu vadīt Siguldas kultūras namu

© Jānis Saliņš, f64

Siguldas novada deputātiem tuvākajā domes sēdē būs jāskata jautājums par Siguldas kultūras nama vadītāja iecelšanu. Konkursa komisija nolēmusi šim amatam virzīt bijušo Dailes teātra direktoru Aivaru Līni, kas darbu teātrī bija spiests pamest pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizlieguma ieņemt šo amatu.

A. Līni tur aizdomās par 21 000 latu izkrāpšanu no Eiropas Savienības (ES) līdzekļiem laikā, kad viņš bija Eiropas Komisijas (EK) delegācijas Latvijā administratīvais asistents. KNAB kopš 2008. gada septembra veic izmeklēšanu kriminālprocesā, kas sākts, balstoties uz Eiropas Krāpšanas apkarošanas biroja sniegto informāciju par bijušā EK delegācijas Latvijā darbinieka realizētām, iespējams, krāpnieciskām darbībām. Izmeklēšanā, kas veikta sadarbībā ar OLAF gan Briselē, gan Rīgā, tika iegūtas ziņas, ka toreizējais EK delegācijas Latvijā administrators grāmatvedis ir veicis pārskaitījumus no ES līdzekļiem uz fiktīvu uzņēmumu kontiem par nenotikušu semināru organizēšanu.

A. Līnim sākotnēji bija piemērots aizliegums tuvoties konkrētām personām un konkrētai vietai, kā arī aizliegums pildīt konkrētus amata pienākumus. "Šajā brīdi drošības līdzeklis ir mainīts, saglabājot aizliegumu pildīt konkrētus amata pienākumus," Neatkarīgajai komentē KNAB galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Andris Vitenburgs un turpina: "Drošības līdzekļus izmeklētājs piemēro tad un tik ilgi, kamēr tam ir pamats. Kad tas zūd, tad drošības līdzekļus atceļ."

A. Līni Kultūras ministrija no teātra direktora amata atbrīvoja pērn, 26. oktobrī. KNAB informē, ka izmeklēšana turpinās un tikai pēc tam kriminālprocesa materiālu nodos prokuroram, kurš, izvērtējot pierādījumus, izlems jautājumu par kriminālvajāšanas uzsākšanu. "Tad aizdomās turētais kļūst par apsūdzēto," skaidro A. Vitenburgs.

Uz Neatkarīgās jautājumu, vai A. Līnim ir kādi ierobežojumi saistībā ar jaunu darba pienākumu uzsākšanu, KNAB konkrētu atbildi nesniedz. "Izmeklētājs izvēlas tādu procesuālo piespiedu līdzekli, kas pēc iespējas mazāk aizskar personas pamattiesības un ir samērīgs. Izvēloties drošības līdzekli, procesa virzītājs ņem vērā ar konkrēto noziedzīgo nodarījumu saistītos faktorus, personību, veselību u. c. Līdz ar to attiecībā uz nodarbošanos drošības līdzekļi var būt attiecināti saistībā ar konkrēto amatpersonas darba vietu," atklāj KNAB pārstāvis.

Lai varētu piedalīties konkursā uz Siguldas kultūras nama direktora vakanci, pretendentiem bija nepieciešama augstākā izglītība kultūras vadībā, prasme organizēt un vadīt kolektīvu, labas saskarsmes prasmes, latviešu valodas zināšanas, spēja sazināties krievu, angļu vai vācu valodā un vēlama vismaz divu gadu darba pieredze kultūras jomā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.