Stradiņa slimnīcu cels "pa jaunam"

© P. Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, publicitātes

Veselības ministrija vēlas izsludināt jaunu konkursu P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas būvniecībai un pašlaik izvērtē, vai nepieciešams precizēt kopā ar skiču projektu izstrādāto būvprojekta tehnisko specifikāciju. Veselības ministrija cer, ka tas ļaus samazināt Stradiņa slimnīcas A korpusa 2. kārtas būvniecības izmaksas, taču pašlaik neatklāj, uz cik lielu ietaupījumu valsts budžets var cerēt.

Iepriekš Stradiņa slimnīca bija aprēķinājusi, ka būvniecības izmaksas varētu pārsniegt 120 miljonus eiro. Pirmās kārtas celtniecība izmaksāja vairāk nekā 86 miljonus eiro, un sākotnēji bija ieplānots mazāk līdzekļu. Tos papildus piešķīra ar valdības lēmumu. Otrās kārtas celtniecība, kā skaidro Stradiņa slimnīcas pārstāvji, objektīvi esot dārgāka, jo paredz izbūvēt svarīgākajām universitātes klīnikai un neatliekamās palīdzības slimnīcai nepieciešamo nodaļu telpas, piemēram, operāciju bloku, Neatliekamās palīdzības centru, dzemdību nodaļu.

Stradiņa slimnīcas 1. kārtas būvniecību plānots pabeigt šā gada rudenī. Arī nauda, par kuru sākotnēji bija šaubas - vai izdosies iegūt finansējumu no Eiropas struktūrfondiem -, ir apgūta. Taču 2. kārtu A korpusam varēs sākt celt tikai pēc trim gadiem - tas izriet no Veselības ministrijas izveidotā laika grafika.

Izsludinās jaunu konkursu

Pašlaik Veselības ministrija (VM) un Stradiņa slimnīca izvērtē, vai, pirms izsludināt jaunu konkursu būvprojekta izstrādei, ir nepieciešams precizēt būvprojekta tehnisko specifikāciju, kas izstrādāts kopā ar skiču projektu, un tad varētu runāt par izvirzīto prasību izmaiņām, lai iekļautos plānotajā projekta budžetā. «Pēc šī izvērtējuma varēs noteikt, vai ir samazināmas projekta izmaksas kopumā,» Neatkarīgajai saka VM speciāliste Agnese Gusarova.

Ņemot vērā, ka tehniskās specifikācijas precizēšanas nepieciešamības gadījumā procesā jāiesaista arī skiču projekta izstrādātājs, plānots, ka šādā situācijā projekta īstenošana var pagarināties par aptuveni vairākiem mēnešiem. Iepirkumu celtniecībai varētu izsludināt 2018. gada decembrī, bet pašu celtniecību sākt tikai 2019. gada vasarā. Būvniecības darbus šādā variantā tad pabeigtu 2022. gadā, un slimnīcas pilnais A korpuss sāktu darbu 2023. gadā.

Ja tiks pieņemts lēmums precizēt tehnisko specifikāciju, tad noteikti tiks saglabāta iepriekš plānotā ēkas funkcionalitāte, bet tiks izvērtētas un attiecīgi precizētas vai mainītas prasības materiāliem, tehnoloģiskiem risinājumiem un citam. «Jebkurā gadījumā risinājumi tiks meklēti un atrasti tādi, lai saglabātu ēkas funkcionalitāti, lai ievērotu visas kvalitātes un ēkas drošuma prasības,» uzsver VM pārstāve.

Cik miljonus vajag?

Līdz šim izdevumi Stradiņa slimnīcas A korpusa 2. kārtas celtniecībai bija aptuveni, tos izrēķināja pati slimnīca sadarbībā ar būvnieku apvienību SBRE, kas pašlaik būvē 1. kārtu. Summas dažādos dokumentos figurēja dažādas - Finanšu ministrija operēja ar skaitli 115 miljoni eiro, bet Stradiņa slimnīca - 129 miljoni eiro, kuriem vēl jāpieskaita izdevumi iekārtām (apmēram 30 miljoni eiro). Cik naudas vispār valsts budžetā varētu būt paredzēta Stradiņa slimnīcas celtniecībai, pašlaik nav skaidrs. Līdzīgi kā 1. kārtu, arī 2. kārtas celtniecību līdzfinansēs Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Veselības ministrijā skaidro, ka lēmumi par papildus nepieciešamā finansējuma piesaisti 2. kārtas celtniecībai (papildus Eiropas līdzfinansējumam) tiks noteikti pēc informatīvā ziņojuma par Stradiņa slimnīcas A korpusa 2. kārtas attīstību apstiprināšanas Ministru kabinetā.

Pasaules banka… vēl domā

Ja Latvija vēl izvērtēs, kā un ko celt Stradiņos, tad arī Pasaules banka paspēs nodot jau gada sākumā apsolīto pētījumu par veselības pakalpojumu sniedzēju attīstības nākotni mūsu valstī. Stradiņa slimnīca ir šāds pakalpojumu sniedzējs, un iepriekš Finanšu ministrija apgalvoja: lai piešķirtu naudu slimnīcas celtniecībai, jāzina, ko par to saka partneri no bankas, proti, vai viņi atbalsta šādus ieguldījumus. VM šodien vēl nevar pateikt, kad Pasaules banka šo pētījumu nodos, pagaidām ir lasāms vien uzmetums.

A korpusa 1. kārta

Celtniecība tiks pabeigta līdz šāgada rudenim, bet jaunā funkcionalitāte jānodrošina līdz 2017. gada 31. martam

IZMAKSAS 86,2 miljoni eiro

No Eiropas Reģionālās attīstības fonda 24,1

Slimnīcas finansējums 6,2

Valsts galvotais aizdevums 44,3

Valsts budžets 11,6

A korpusa 2. kārta

• Līdz šim izmaksas tika lēstas no 129 līdz 160 miljoniem eiro.

• Stradiņa slimnīcas aprēķini liecināja, ka būvniecības projekta izstrāde, celtniecība, iebūvētās iekārtas izmaksātu 129 miljonus eiro

• Medicīnisko iekārtu, mēbeļu nodrošinājums un citas izmaksas - vēl 33 miljoni eiro

• Veselības ministrija plānojusi SAMAZINĀT izmaksas

Avots: P. Stradiņa slimnīca, Neatkarīgā



Svarīgākais