Neplāno palielināt GMI

Par garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa iespējamu palielināšanu labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) izsakās piesardzīgi: "Nedrīkst veidoties situācija, ka cilvēki ar minimālo darba samaksu ir vienādā situācijā kā tie, kuri nestrādā, bet saņem sociālos pabalstus."

Pašlaik GMI līmenis valstī ir noteikts 40 latu pieaugušajiem, 45 lati bērnam. Šāds minimālā ienākuma līmenis ir spēkā no pagājušā gada 1. oktobra. Saeimā, diskutējot par priekšlikumu bezdarbniekiem maksāt divkārt lielāku ģimenes valsts pabalstu (astoņu latu vietā 16), Sociālo un darba lietu komisija nosprieda Labklājības ministrijai (LM) uzticēt pārrunās ar Pasaules banku par iespēju palielināt GMI tieši bērniem, piemēram, uz 50 vai 55 latiem.

Par šādu ideju vismaz labklājības ministrs izsakās piesardzīgi: "Mēs esam vērtējuši un turpināsim to darīt, tomēr zināmā mērā tas ir riskanti, pirmkārt, jo lielākus pabalstus un ilgāku laiku mēs maksājam, jo cilvēki draud nonākt atkarībā no pabalstiem un iemācīt šādu pieredzi arī bērniem, otrkārt, nedrīkstam nonākt situācijā, kad darba ņēmējiem ar minimālo algu ir tādi paši ienākumi kā pabalstu saņēmējiem." Tāpēc vairāk būtu jāattīsta tādi pasākumi, kas cilvēkam liek darboties, mācīties.

Trūcīgas personas statuss Latvijā piešķirts 103 093 personām, kas ir ievērojami vairāk nekā pērn decembrī, kad trūcīgas personas statuss bija 89 234 cilvēkiem, liecina Latvijas pašvaldību dati. Tomēr, ja šos datus salīdzina ar Labklājības ministrijas datiem un prognozēm 2010. gadam, tad trūcīgo skaits savu maksimumu nav sasniedzis. 2008. gadā, pēc LM aprēķiniem, bija 120 000 trūcīgu cilvēku, pērn līdz pat 144 000 trūcīgo, bet 2010. gadam prognozēts trūcīgo personu pieaugums līdz pat 200 000 cilvēku. GMI pabalsta saņēmēju skaits pērn bija 57 700 cilvēku jeb 2,5% no iedzīvotāju skaita.

***

KAS IR GMI?

- GMI ir garantētais minimālais ienākums katram ģimenes loceklim mēnesī – pašlaik valstī pieaugušam cilvēkam 40 latu, bet bērnam 45. Tas nav pabalsts. GMI pabalstu savukārt aprēķina, ņemot vērā katras konkrētas ģimenes ienākumus uz vienu cilvēku attiecībā pret GMI, un tam nav konstants lielums.

- Persona tiek atzīta par trūcīgu, ja tās ienākumi nepārsniedz 50% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas. GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp GMI līmeni katram ģimenes loceklim un trūcīgas mājsaimniecības kopējiem ienākumiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.