Premjers: Nevajadzētu ļauties bailēm un domāt, ka esam apdraudēti

© F64

Drošības policijas (DP) kapacitātes stiprināšana ir viena no šīs valdības prioritātēm, šodien medijiem uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Par konkrētām summām gan vēl nevarot runāt, taču no valsts budžeta šim mērķim līdzekļi tiks atvēlēti. Tas esot nepieciešams arī kontekstā ar teroristu aktivitātes pieaugumu pēdējā laikā.

Vaicāts, vai Latvijā kompetentās institūcijas spētu reaģēt uz līdzīgām situācijām, kādas bijušas Francijā un Beļģijā, Kučinskis norādīja, ka jebkurā valstī, kur notiek kādi terorakti, neviens tam gluži nav bijis gatavs, neskatoties uz visaugstākajām gatavības pakāpēm.

"Iedzīt bailes, tas ir tas, ko teroristi plāno. Tāpēc nevajadzētu ļauties panikai un domāt, ka esam apdraudēti," teica valdības vadītājs.

Lai spētu savlaicīgi novērst terorisma draudus, DP ir jāpalielina pretterorisma speciālistu skaits un jāizveido atbilstoša viņu motivācijas pakete, aģentūrai šodien LETA pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Ministrs vēlreiz apliecināja, ka, neskatoties uz uzbrukumu Nicā, terorisma draudu līmeni Latvijā nav nepieciešams palielināt un tas joprojām saglabājas zems. Uzbrukums Nicā vēlreiz apliecina, ka terorisms ir pastāvīgs drauds Eiropā, tāpēc būtiski ir palielināt resursus DP tieši analītiskās kapacitātes celšanai.

"Skaidrs, ka varam mācīties no traģiskiem notikumiem, tāpēc nepieciešams savlaicīgi prognozēt un izskaitļot potenciālos draudus. DP ir viena no mūsu prioritātēm budžetā," uzsvēra ministrs un atgādināja, ka Dānija teju uzreiz pēc teroristu uzbrukuma piešķīra apjomīgas summas drošības dienestu kapacitātes celšanai.

Jau ziņots, ka Francijas kūrortpilsētā Nicā ceturtdienas vakarā cilvēku pūlī iebrauca kravas automašīna, nogalinot vismaz 80 cilvēkus un daudzus ievainojot, līdz tās vadītājs tika nošauts.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais