Rīgas osta uzņem tās vēsturē vienu no lielākajiem transportēšanas kuģiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © scheepvaartwest.com

Šonedēļ Rīgas ostā ieradās ASV kuģis "Independence II", ar kuru Latvijā tika nogādāti vairāki "UH-60 Black Hawk" helikopteri un cita ASV bruņoto spēku militārā tehnika, aģentūru LETA informēja ostā.

Krava nogādāta Latvijā saistībā ar iniciatīvu "Strong Europe" un operāciju "Atlantic Resolve". Latvijā jau ir ieradušies arī vairāk nekā 60 karavīru no ASV 501.aviācijas pulka trešā bataljona, lai trenētos kopā ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un piedalītos starptautiskajās militārajās mācībās.

Kā skaidro ostā, kuģis "Independence" ir viens no lielākajiem ro-ro tipa jeb ritošā sastāva transportēšanas kuģiem, kas jebkad uzņemts Rīgas ostā. Tā garums ir 199 metri, platums 32 metri un iegrime 11 metri.

Kuģis pietauvojās un tika izkrauts ostas uzņēmuma SIA "Riga Universal Terminal" (RUT) teritorijā. NATO militārā atbalsta saņemšanai un Latvijas pilnvērtīgai dalībai NATO aktivitātēs ir nepieciešami arī visiem drošības standartiem un tehniskajiem parametriem atbilstoši ostas pakalpojumi, lai nepieciešamības gadījumā varētu veikt apgādi pa jūru, skaidro ostā. Tas attiecas galvenokārt uz smago militāro tehniku.

RUT izpilddirektora vietnieks Jānis Kasalis norāda, ka katra NATO militāro spēku kuģa uzņemšana un izkraušana zināmā mērā ir mācības arī Rīgas ostai un terminālim. Patlaban ASV militārās tehnikas kuģi "Liberty" un "Independence" ir bijuši lielākie ro-ro kuģi, kuri apkalpoti RUT un Rīgas ostā.

Terminālī tiekot uzņemti un apkalpoti kuģi, kas apgādā NATO bruņotos spēkus, jo tas atbilst nepieciešamajām tehniskajām un drošības prasībām. Svarīga esot arī termināļa reputācija. Uzņēmums esot spējis parādīt, ka ir profesionāls, gatavs ātri pielāgoties dažādiem apstākļiem un ātri apgūst visu jauno. Militāro kravu nosūtītāji un saņēmēji esot apmierināti ar RUT sniegto servisu. Laba sadarbība esot izveidojusies ar Ostas policiju, kas sniedz nepieciešamo atbalstu drošības jautājumos.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.