LŪGUMS PALĪDZĒT: Melanomas pacienti izmisumā

VĒLAS DZĪVOT. Tatjana Bičika (attēlā ceļojumā Klaipēdā) un viņas ģimene – vīrs, dēls, meita, mazmeitiņa – lūdz līdzcilvēku atbalstu mammas dzīvības glābšanai © Publicitātes foto

Tatjana Bičika no Siguldas cīnās ar melanomu jau vairākus gadus, un pašlaik pēc vairākiem ārstēšanās kursiem sievietei nepieciešama vēl viena medikamentu deva. Diemžēl konkrētās zāles, kuras pacientei izrakstījis ārstu konsilijs, valsts neapmaksā. Tatjanas ģimene lūdz palīdzību Latvijas iedzīvotājiem saziedot naudu zālēm.

Labdarības organizācijā ziedot.lv līdzās stāstam par Tatjanu ir daudzu Latvijas cilvēku - galvenokārt gados jaunu - izmisīgi lūgumi palīdzēt cīņā ar ļaundabīgo ādas audzēju melanomu. Valsts medikamentu apmaksā daļēji, bet lauvas tiesa zāļu izmaksu jāsedz pašam cilvēkam.

Mīļie cilvēki, palīdziet

Tatjanai ir 55 gadi, viņa ar vīru, meitu un mazmeitiņu dzīvo Siguldā. «Mūsu ģimene lūdz palīdzību, jo citas iespējas mums nav,» Neatkarīgajai saka Tatjanas meita Jana, «mūsu mamma jau piecus gadus cīnās ar ādas vēzi - melanomu. Jau ir izgājusi vairākus ārstēšanās kursus, bet ārstēšanās jāturpina.»

Pirms vairāk nekā četriem gadiem Tatjana nolēma pārbaudīt dzimumzīmes. Pārbaudes uzrādīja ļaundabīgu ādas audzēju - melanomu. Tatjana pārcieta piecas operācijas, saņēma imūnterapiju, taču slimība progresēja. Ārstu konsilijs nolēma, ka viņai turpmāk jāārstējas ar zālēm, kas mēnesī izmaksā 9106 eiro. Paciente vērsās Nacionālajā veselības dienestā, kas gada sākumā sniedza atbildi, ka valsts ik mēnesi var līdzfinansēt ārstniecību līdz 1185,72 eiro, bet pārējais - jāmaksā pašai. Ar ģimenes atbalstu Tatjana zāles daļēji apmaksāja un lūdza atbalstu ziedotājiem. Tatjanas meita Jana stāsta, ka kopējiem spēkiem saziedotās naudas pietika piecām ārstēšanas reizēm, taču ārstēšanās ir jāturpina.

«Zāles ir ļoti dārgas, un nauda tām jāmeklē pašiem. Pacienti cīnās un meklē naudu, kā nu kurš var. Mana mamma nostrādāja Siguldas bērnudārzā par pavāri vairāk nekā 30 gadu un nekad neslimoja, bet tagad viņa nevar saņemt ārstēšanu tāpēc, ka nav naudas. Šīs zāles visur Eiropā apmaksā, un tās, no mūsu ģimenes pieredzes, ļoti labi palīdz - mamma vairs neklepo, analīzes ļoti labas, aknu rādītāji arī uzlabojas,» stāsta Jana. Mammai pašlaik nepieciešams vēl viens ārstēšanās kurss. «Mūsu ģimene būs pateicīga par katru saziedoto eiro,» saka Jana. Mamma cenšas dzīvot ikdienas dzīvi, taču emocionāli tā ir ļoti liela spriedze - zāles ir, bet naudas to iegādei trūkst.

Cerība - ziedotāji

Tatjana nav vienīgā paciente, kura lūdz palīdzību ziedotājiem. Vairākiem pacientiem atklāta saslimšana - ļaundabīgs audzējs, kura ārstēšanai nepieciešami dārgi medikamenti, kurus valsts neapmaksā vai apmaksā tikai desmito daļu no izmaksām. Ja pašam pacientam nav naudas, arī valsts daļēji segtās medikamentu izmaksas nepalīdz. Kopumā vismaz septiņi pacienti pašlaik lūdz palīdzību.

Jurijam no Daugavpils novada Vecsalienas pagasta ziemā atklāja ādas vēzi un tika veiktas vairākas operācijas. Ārstu konsilijs nolēma, ka viņam jāārstējas ar zālēm, kuras valsts pilnībā neapmaksā (aktīvās vielas nosaukums Vemurafenib). Valsts līdzfinansē šo ārstniecību 14 228,72 eiro apmērā, katru otro mēnesi zāļu ražotājs izsniedz zāles bez maksas. Bet pašam slimniekam katru otro mēnesi vidēji zāļu iegādei nepieciešami 8572 eiro. Pilnam ārstniecības kursam gadā kopā nepieciešami 51 432,96 eiro.

Šoreiz jāuzvar

Arī Valdim, kuram ir tikai 33 gadi un kurš studē sporta pedagoģiju, un jau rudenī plānoja strādāt par sporta skolotāju un basketbola treneri, pagājušā gada decembrī diagnosticēja ādas vēzi - melanomu. Fotogrāfijā pretim mums raugās gadu vecs puisēns ar mammu un tēti - tas ir Valdis, kurš lūdz visu cilvēku palīdzību izveseļoties. Viņš saka: «Sportā mēdz teikt, būtiski ir piedalīties, nevis uzvarēt, taču ne šoreiz un ne manā šābrīža cīņā.» Pusgadu pēc operācijas Valdis veica papildu izmeklējumus, kas diemžēl nebija iepriecinoši, vēža šūnas bija sākušas izplatīties limfmezglos un plaušās. Veicot analīzes, ārstu konsilijs secināja, ka arī Valdim ir piemērotas jaunākās zāles, taču valsts līdzfinansē ārstniecību 14 228,72 eiro apmērā. Pilnam ārstniecības kursam gadā kopā nepieciešami vairāk nekā 50 000 eiro. Ar tuvinieku palīdzību Valdis ir iegādājies zāles vienam kursam, taču, lai saņemtu pilnu ārstniecības kursu, Valdis lūdz līdzcilvēku palīdzību.

Kas ir melanoma?

Viens no ādas ļaundabīgo audzēju veidiem. Melanoma nav biežākā ādas vēža forma, bet nelabvēlīgākā tās agresīvās izplatības dēļ.

Melanoma ir slimība, kad ādas šūnās, sauktās par melanocītiem (šūnas, kas iekrāso ādu), veidojas ļaundabīgas (vēža) šūnas.

Avots: onko.lv

Pacienti lūdz palīdzību ziedot.lv

Tatjana Bičika (55 gadi) no Siguldas - nepieciešamas zāles melanomas ārstēšanai

Jurijs Bērziņš (42 gadi) no Daugavpils novada Vecsalienas pagasta - nepieciešamas zāles ādas vēža ārstēšanai

Edgars Ozols (33 gadi) no Valmieras - nepieciešams atbalsts zāļu iegādei onkoloģiskas saslimšanas ārstēšanai

Valdis Ozolnieks (33 gadi) no Rīgas - nepieciešamas zāles melanomas ārstēšanai

Jānis Brīvkalns (39 gadi) no Vaivariem - nepieciešamas zāles melanomas ārstēšanai

Gatis Tauriņš (38 gadi) no Ķekavas - nepieciešams atbalsts melanomas ārstēšanai

Einārs Upatnieks (27 gadi) no Rīgas - nepieciešams atbalsts melanomas zāļu iegādei

Avots: ziedot.lv



Svarīgākais