Finanšu policija meklēs korupciju valsts ieņēmumu jomā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) šogad kā papildus prioritāti savam darbam izvirzījusi korupcijas apkarošanu valsts ieņēmumu jomā, ļaujot savlaicīgi identificēt un novērst korupcijas riskus pašā Ieņēmumu dienestā.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūru LETA informēja, ka ekonomikas lejupslīde un jo īpaši nodokļu sloga palielināšana ir vieni no spēcīgākajiem faktoriem, kas veicina daudzu negodprātīgu uzņēmēju centienus izvairīties no nodokļu nomaksas un pāriešanu tā sauktajā "pelēkajā sektorā".

Ņemot vērā 2009.gada tendences ekonomikā, līdzīgi kā 2009.gadā, arī 2010.gadā FPP prioritāri apkaros tos noziedzīgos nodarījumus, kas saistīti ar organizēto noziedzību, jo īpaši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un nodokļu izkrāpšanu.

Ņemot vērā, ka pārsvarā gadījumos organizētās noziedzības grupējumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pakalpojumus sniedz uzņēmumiem, neraugoties uz to darbības jomām, FPP no noziedzības apkarošanas viedokļa savā darbībā vienlīdzīgu uzmanību veltīs jebkurai saimnieciskās darbības jomai, ja, izvērtējot informāciju, tiks konstatēts noziedzīgu nodarījumu risks valsts ieņēmumu jomā.

VID informē, ka FPP 2009.gadā, prioritāri apkarojot tos noziedzīgos nodarījumus, kas saistīti ar organizēto noziedzību, jo īpaši noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un nodokļu izkrāpšanu, kopumā uzsākusi 680 kriminālprocesus par noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā.

Kriminālvajāšanas uzsākšanai FPP 2009.gadā nosūtījusi 397 kriminālprocesus.

Latvijā

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.