TEHNOLOĢIJAS: Televīzija jaunās skaņās

© NRA

Laiks, kad koncertus televīzijā rādīja tikpat reti kā veikalos varēja nopirkt banānus, sen ir aiz kalniem. Tagad mūzikas kanāli raida koncertus, videoklipus, intervijas ar māksliniekiem un jaunumu apskatus visu diennakti. Mūsdienās televīzijas skatītāji paši grib noteikt, ko un kad skatīties. Latvijā šādu iespēju jau piedāvā pat vairāki telekomunikāciju uzņēmumi.

Latvijas Mobilais telefons (LMT) marta beigās paziņoja par Latvijas pirmās viedtelevīzijas izveidi, Tele2 pirms mēneša prezentēja savu Atvērto televīziju, un nule kā Lattelecom uzsācis piedāvāt izklaides platformu Shortcut.

Latvijas skatītājam pielāgots saturs

Latvijas Mobilā telefona viedtelevīziju, kas iedzīvotājiem nodrošinās modernākās mājas televīzijas iespējas, tuvākajā laikā varēs saņemt tie, kas pieteikušies šīs tehnoloģijas izmēģināšanai. «Interese par īpaši Latvijas patērētājiem pielāgotu viedtelevīzijas satura platformu patiešām ir liela. Jau pirmajā nedēļā testiem pieteicās vairāk nekā 1000 interesentu,» Neatkarīgajai atklāj LMT preses sekretāre Elīna Lidere. Noslēdzoties testiem, LMT viedtlelevīziju piedāvās pieslēguma Internets mājai lietotājiem 4G tīklā. Viedtelevīzijas izmēģināšana, kas ilgs aptuveni četras piecas nedēļas (ar iespēju pagarināt), būs bez maksas, savukārt cena par pakalpojumu komercrežīmā pagaidām vēl nav zināma.

Lai lietotu LMT viedtelevīziju, nepieciešams vien televizors un LMT 4G tīkla pārklājums. Viedtelevīzijas ierīci un pulti satura izvēlei LMT nodrošinās pakalpojuma ietvaros. Tā nebūs ne jāpērk, ne jānomā.

Viedtelevīzija no lineārās televīzijas atšķiras ar to, ka tā ļauj lietotājam pašam izvēlēties, ko skatīties savā televizorā. «LMT mājas televīzijā būs TV programma ar LMT nodrošinātu vietējo kanālu un ārzemju kanālu paku. Ar laiku būs pieejama arī filmu un seriālu bibliotēka, kurā piedāvāsim gan populāras latviešu, gan dažādu žanru ārzemju filmas, kā arī populārus animācijas seriālus un filmas bērniem. Viedtelevīzijā būs pieejams arī arvien augošs klāsts ar bezmaksas un maksas Google Play lietotnēm ar simtiem TV kanālu, kā arī mobilās televīzijas LMT Straume tiešraidēm no sporta, kultūras pasākumiem un konferencēm. Viedtelevīzijā būs arī tādas papildu izklaides iespējas kā, piemēram, videospēles,» stāstīja E. Lidere.

Turklāt, ja lietotājs vēlēsies, ar viedierīci varēs arī straumēt saturu no savas mobilās ierīces, piemēram, mobilā telefona vai planšetes, uz televizoru.

No mazā ekrāna uz lielo

Tele2 Atvērtā televīzija piedāvā iespēju televizorā vai citā lielā ekrānā skatīties Megogo filmas un TV kanālus (izņemot Premiere filmas), Latvijas Televīzijas video saturu Replay, kā arī Tele2 pašu veidoto video satura lietotni Play 2, kas tapusi sadarbībā ar ACME Film un šobrīd piedāvā aptuveni 200 filmu. Tele2 komercdirektors Raivo Rosts Neatkarīgajai norādīja, ka pašlaik notiek aktīvs darbs pie Atvērtās televīzijas piedāvājuma paplašināšanas un jau tuvākajā laikā saturs tiks papildināts ar vēl plašāku lietotņu klāstu.

Lai lietotu Tele2 Atvērto televīziju, nepieciešams viedtelefons, straumetājierīce, internets un televizors (vai cits liels ekrāns), uz kura lietotājs vēlas skatīties saturu. Straumētāja nomas maksa mēnesī ir 3,50 eiro, šo ierīci nav iespējams no Tele2 nopirkt. Papildus straumētāja nomai ir jāmaksā arī par Megogo un Play 2 satura baudīšanu. Līdz ar to, piemēram, Youtube un Replay skatīšanās uz lielā ekrāna izmaksās 3,50 eiro mēnesī, bet Megogo filmu, TV kanālu un Play 2 baudīšana - 16,48 eiro mēnesī.

Tele2 Atvērto televīziju atklāja pirms mēneša, aicinot ikvienu divas nedēļas šo jauno televīzijas skatīšanās veidu izmēģināt bez maksas. R. Rosts uzsvēra, ka interese par Atvērto televīziju ir lielāka nekā gaidīts un tā turpina pieaugt gan starp esošajiem Tele2 klientiem, gan jauniem klientiem. R. Rosts gan neatklāja, cik daudz šobrīd ir Tele2 Atvērtās televīzijas skatītāju.

Vienmēr līdzās

Lattelecom izveidotā jaunā izklaides platforma Shortcut piedāvā iespēju skatīties labākos seriālus, filmas, multfilmas, ekskluzīvas tiešraides un 50 pasaules top TV kanālus visā Latvijā. Vienīgais, kas ir nepieciešams - internets (tā pieslēgumam nav nozīmes) un ierīce, kur skatīties Shortcut - dators, viedtālrunis, planšete vai Apple TV.

Visi Shortcut TV kanāli pieejami oriģinālvalodā, Shortcut Films un Premiere filmas, seriāli oriģinālvalodā, kā arī lielai daļai - tulkojums latviešu un krievu valodā. Savukārt viss bērniem domātais saturs ir ierunāts latviešu valodā. «Shortcut ir produkts, par ko cilvēki ASV var vēl tikai sapņot, jo, lai saņemtu tik plašu piedāvājumu, viņiem vajadzētu pirkt vairākus atsevišķus produktus. Shortcut izceļas gan ar plašu iekārtu atbalstu, gan lielisku saturu. Jau šobrīd Shortcut pieejams populārākajās iekārtās - mobilajās ierīcēs, planšetēs, datoros, iOS, Android, Apple TV un drīzā nākotnē arī Smart TV aplikācijā, Android TV, Chromecast, spēļu konsolēs, un, ja būs pieprasījums šādu izklaides saturu skatīties ledusskapī, spēsim nodrošināt arī to,» uzsver Lattelecom Korporatīvās attīstības dienesta direktore Kerli Gabriloviča.

Jau sākot ar pirmo dienu pēc Shortcut palaišanas, interese par šo produktu ir ļoti liela. Jāatzīmē, ka Lattelecom interaktīvās televīzijas skatītājiem Shortcut pieejams bez papildu maksas.

Lattelecom Korporatīvās attīstības dienesta biznesa attīstības direktore Inga AlikaStroda gan neraizējas, ka jaunā platforma varētu pārvilināt pašreizējos Lattelecom televīzijas skatītājus uz Shortcut platformu. «Tie cilvēki, kas ir pieraduši, ka saturs tiek demonstrēts televizorā noteiktu kanālu veidā, arī turpmāk izvēlēsies tieši šādu modeli.

Ar Shortcut ceram piesaistīt klientus, kuru dzīves neatņemas sastāvdaļas ir mobilās ierīces un dators,» Neatkarīgajai sacīja I. AlikaStroda.

Nākotnē Lattelecom kā inovatīvu tehnoloģiju ieviesēju mērķis ir izveidot Shortcut par starptautiska mēroga produktu, kas vienmēr un visur piedāvās sarunas vērtu saturu.

Viedokļi

Juris BINDE, Latvijas Mobilā telefona prezidents:

- Pirms 25 gadiem pirmie mobilie tālruņi Latvijā pilnībā mainīja saziņas iespējas starp cilvēkiem. Toreiz varbūt tikai drosmīgākie sapņotāji spēja iztēloties viedtālruņu laikmetu, kas tagad ir mūsu ikdiena. Šodien esam atkal jauna ceļa sākumā, kas mainīs veidu, kā mēs piekļūstam un izmantojam televīzijas saturu. LMT mājas televīzija ar ātrgaitas interneta 4G palīdzību ir iespēja nodrošināt Latvijā radīta satura pieejamību daudzos attālos Latvijas reģionos, kur tas šobrīd tehnoloģisku ierobežojumu dēļ nav iespējams, tādējādi stiprinot vienotu kultūrtelpu mūsu valstī.

Juris GULBIS, Lattelecom valdes priekšsēdētājs:

- Savulaik mēs izstrādājām un izpildījām ambiciozu plānu - radīt Latvijā ātrāko internetu un plašāko WiFi tīklu. Shortcut izstrāde ir loģisks nākamais Lattelecom attīstības solis, jo mēs esam pārliecināti, ka arī mūsu televīzijai, tāpat kā ātram internetam un WiFi, ir jābūt pieejamai it visur. Tai ir jābūt ērtai un viegli baudāmai.

Raivo ROSTS, Tele2 komercdirektors:

- Tele2 Atvērtā televīzija ir nākotnes tehnoloģija, kurā esam apvienojuši trīs lietas. Pirmkārt, tas ir bagāts televīzijas un video satura piedāvājums. Otrkārt, tā ir iespēja skatīties saturu sev ērtā veidā, jo ar īpašu straumēšanas ierīci saturu var viegli pārnest no mobilā telefona uz jebkuru televizoru vai citu lielo ekrānu. Treškārt, tas ir izcils klientu serviss, ko nodrošina Tele2. Turklāt ne velti to saucam par atvērto televīziju - Tele2 Atvērtā televīzija pieejama visu operatoru klientiem Latvijā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais