Notiks EP izmeklēšanas komitejas sēde par VW krāpšanos ar auto izmešiem

© etaildetail.eu

Eiropas Parlamentā (EP) šodien notiek auto emisiju skandāla izmeklēšanas komitejas sēde, uz kuru ir izsaukts autobūves koncerna "Volkswagen" (VW) vadības pārstāvis, jo izmeklēšanas komiteja iegūst aizvien jaunus faktus, kas norāda uz krāpšanos ar auto izmešu rādītājiem un dīzeļautomašīnu lielo lomu gaisa piesārņošanā, aģentūru LETA informēja EP deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Viņš skaidro, ka izmeklēšanas komitejas sēdē VW pārstāvim būs jāatbild uz deputātu jautājumiem par krāpšanos ar emisiju mērījumiem. Iztaujāšana komitejā līdzinās nopratināšanai tiesā. Paredzēts, ka VW pārstāvja iztaujāšana ilgs pusotru stundu. Tāpat rīt tiks iztaujāts arī pārstāvis no "Renault". Šim uzņēmumam arī nācās atsaukt lielu skaitu automašīnu, kas pārsniedza atļauto emisiju apjomu.

Kariņš, kurš vada lielākās parlamenta frakcijas darbu šajā komitejā, uzsver, ka izmeklēšanas komiteja savā darbā iegūst aizvien jaunus faktus, kas norāda uz krāpšanos ar auto izmešu rādītājiem un dīzeļautomašīnu lielo lomu gaisa piesārņošanā. Parlamenta kreisā flanga politiķi aizvien skaļāk runājot par dīzeļa automašīnu aizliegšanu. Taču tas neesot risinājums. Tiem, kuri krāpušies, esot jāsaņem sods, savukārt politiķiem esot jāatrod risinājums, kā aizsargāt vidi un saglabāt darba vietas Eiropā, uzskata deputāts.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē Vācijas autobūves gigants VW bija spiests atzīties, ka gadiem ir aprīkojis to ražotās dīzeļdzinēju automašīnas ar programmatūrām, kas ļauj krāpties ar izmešu rādījumiem, līdz ar to tie var būtiski pārsniegt pieļaujamo normu. EP ir izveidojis izmeklēšanas komiteju ar plašām pilnvarām, kas izvērtē Eiropas Savienības institūciju un dalībvalstu atbildību par pieļautajiem pārkāpumiem. Komiteja jau ir uzklausījusi Eiropas Komisijas pārstāvjus un neatkarīgus nozares speciālistus.