Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

HEMOFILIJAS PACIENTIEM: Zāles būs. Pēc nedēļas

© Ilustratīva bilde

Veselības ministre Anda Čakša uzdevusi padotības iestādēm izstrādāt skaidru shēmu, lai situācijām, kāda tā ir pašlaik ar hemofilijas pacientu zālēm, varētu sagatavoties laikus un pacienti zāles saņemtu.

Tajā pašā laikā no atbildīgajām iestādēm saņemtās atbildes Neatkarīgajai nevieš pārliecību, ka pacientu raizes ir uzklausītas un nav problēmu ar zāļu pieejamību - neviens pagaidām negrasās mainīt sistēmu, kas šādām krīzes situācijām ļauj notikt.

No pagājušās nedēļas aptiekās nav pieejami vairāki valsts kompensējamie medikamenti pacientiem ar hemofiliju. Hematologi par to informējuši Veselības ministriju. Kompensējamo zāļu sarakstā katrai no asins recēšanas slimībām ir iekļauts tikai viens medikaments, tāpēc, ja tas nav pieejams, tad pacienti nevar saņemt citu. Latvijas Zāļu reģistrā ir vairāk nekā 12 dažādu farmācijas firmu reģistrēti medikamenti hemofilijai, taču valsts kompensē tikai vienu. Neatkarīgā noskaidroja, ka, iespējams, kādā lieltirgotavā vai aptiekā varētu atrast zāles, taču tad tās pacientam būtu jāpērk par savu naudu, ko pacienti nevar atļauties finansiālu apsvērumu dēļ. Hemofilijas pacientiem asiņošanas gadījumā medikamenti ir jālieto nekavējoties, lai apturētu asiņošanu, kas var radīt smagas sekas.

18. jūlijā būs

Nacionālais veselības dienests Neatkarīgajai norāda, ka pēdējo divu nedēļu pārtraukums medikamenta Faktora VIII sausā frakcija tips 8Y (tā sauc zāles) - konkrēti viena tilpuma - piegādē aptiekām saistīts ar problēmām zāļu ražošanas procesā. Pašlaik pieejams medikaments ar mazāku tilpumu, bet pacientu pieprasīto - pēc sarunām ar zāļu ražotāju - aptiekām piegādās no 18. jūlija. Aptiekās, pēc pacientu stāstītā, nav arī zāļu hemofilijas B pacientiem. Par to NVD ziņas nesniedza. Atbildes uz jautājumiem: ko valsts iestādes gatavojas darīt, lai šādas situācijas nepieļautu un izveidotu mehānismu, kā krīzes situācijās rīkoties, dienests sola sniegt šodien.

Veselības ministre Anda Čakša atbild, ka ir uzdevusi padotības iestādēm izstrādāt skaidru shēmu, lai šādām situācijām varētu sagatavoties laikus, un medikamentu piegādātāji informētu par to, ka tuvojas konkrētā preparāta izsīkums. «Laikus brīdinot par neplānotām piegādes izmaiņām, iespējams meklēt alternatīvas, lai pacienti saņemtu nepieciešamos medikamentus, tāpēc Zāļu valsts aģentūrai, Veselības inspekcijai un Nacionālajam veselības dienestam ir dots uzdevums apzināt situāciju un nodrošināt prognozējamību medikamentu piegādē,» ministrijas viedokli pauž Agnese Gusarova.

Maz pacientu, nav problēmu?

Latvijā nav hemofilijas pacientu reģistra, taču pacientu nav daudz un, kā uzskata Hemofilijas biedrības vadītāja Baiba Ziemele, katram varētu piemērot individuālu terapiju. Tomēr pašlaik valsts izvēlas tikai vienu kritēriju pacientu ārstēšanai, un tas ir medikamenta cena. Atšķirība medikamentos ir būtiska - gan sastāva ziņā, gan iedarbības, gan lietošanas ziņā - cik daudz injekciju un cik bieži jāveic. No 153 pacientiem ar hemofiliju, kuri ir biedrības redzeslokā, tikai 68 pacienti saņem valsts kompensējamos medikamentus.

B. Ziemele uzsver, ka zāles nav bijušas pieejamas jau vairākkārt, tāpēc pacientu biedrība kārtējo reizi lūdz risināt šo situāciju. Tā vietā saņemta vēstule, ka zāles būs 18. jūlijā. Papildus medikamenta pieejamības problēmām pacienti saskaras ar to, ka konkrētās zāles asiņošanu neaptur un nepieciešamas papildu devas. «Domāju, ka ir iespējams katram pacientam atrast medikamentu, kas visilgāk pasargās no asiņošanām. Būs tādi pacienti, kuriem šīs lētās zāles būs ideālas, bet pagaidām mums nav pilnīgi nekādu risinājumu tiem, kam šīs zāles nepalīdz. Mums pat nav mehānismu, kā izmērīt, vai palīdz vai nepalīdz,» saka B. Ziemele.

Jūs taču dzīvojat...

Latvija ir parakstījusi Eiropas Padomes rekomendācijas par hemofilijas ārstēšanu. «Bet mēs neveicam nekādus uzlabojumus, neskatoties, ka situācija Latvijā nu jau ir sliktāka nekā Rumānijā, kur valdība atteikusies no zālēm, kuras citur Eiropā nelieto,» stāsta B. Ziemele. «Saprotu, ka mēs esam tikai daži pacienti uz visa kompensējamo zāļu fona, bet bez medikamentiem mēs noasiņojam, katra asiņošana locītavā to sagrauž no iekšpuses - jo biežāk tas atkārtojas, jo vairāk tiek sakropļots ķermenis. Var jau, protams, ciniski kā kāds iepriekšējais ministrs pateikt, ka «ja jau jūs tik ilgi dzīvojat, kaut kādu ārstēšanu mēs nodrošinām», bet netiek nekas darīts, lai kaut ko mainītu. Ar normālu, regulāru preparātu lietošanu arī mēs varam nekavēt darbu un skolu un maksāt nodokļus, gluži kā tas ir Zviedrijā, Nīderlandē, Vācijā un citur.»

Latvijā nav hemofilijas pacientu reģistra

Latvijas Hemofilijas biedrības dati liecina, ka ar hemofiliju A un B slimo 153 pacienti Vildrebanda slimība ir 120 pacientiem 8. faktora deficīts ir 5 pacientiem

***

Tikai 68 pacienti saņem valsts kompensējamos medikamentus

Eiropā ir reģistrētas vismaz 12 dažādu farmācijas uzņēmumu ražotas zāles hemofilijas pacientiem, taču tikai vienas - lētākās - apmaksā valsts. Valsts apmaksātās zāles, kuras lieto Latvijā, neizmanto vairs NEVIENA cita Eiropas valsts

*

Avots: Hemofilijas biedrība, Latvijas Zāļu reģistrs