Sociālas apdrošināšanas aģentūras darbinieki pagaidām nestreikos

Valsts Sociālas apdrošināšanas aģentūras darbinieki norāda uz netaisnīgām algām Tas, ka ekonomiskās krīzes apstākļos budžeta izdevumi bija jāsamazina, skaidrs ikvienam, tomēr kāpēc tas notiek tik netaisnīgi un nevienlīdzīgi visās iestādēs, šādu jautājumu uzdod Valsts Sociālas apdrošināšanas aģentūras (VSAA) darbinieki, kuri, cīnoties par taisnīgu samaksu, gatavi vērsties Satversmes tiesā.

Arodbiedrībā apspriests arī streika variants, taču darbinieki bijuši vienisprātis, ka tas rezultātu nedotu. Tiesa, ja streikotu darbinieki, uz kuru pleciem pašlaik ir valdības un Saeimas kļūdu labošana, proti, pensiju pārrēķināšana, kā arī smags ikdienas darbs bezdarbnieku un visu citu pabalstu piešķiršanā, sekas sajustu visa sabiedrība.

VSAA Rīgas Latgales nodaļā nodarbināto sagatavotā, bet visas Latvijas filiāļu parakstītā vēstule nonākusi visās augstākajās iestādēs, arī Saeimā, kur pie jautājuma risināšanas ķērusies arī Sociālo un darba lietu komisija. "Piešķirot pakalpojumu, redzam, kāds atalgojums ir citās iestādēs nodarbinātajiem, tāpat redzam, ka daudzās iestādēs algas palikušas tādā pašā līmenī vai, tieši otrādi, pirms algu samazināšanas notikusi to paaugstināšana!" vēstulē raksta VSAA darbinieki, kuriem radušās pamatotas aizdomas, ka valsti no krīzes glābj tikai labklājības jomas iestādēs strādājošie.

Svetlana Matvejeva, VSAA Latgales nodaļas pensiju inspektore un arodbiedrības priekšsēdētāja, Neatkarīgajai stāsta, ka jau pagājušā gada laikā VSAA iestādēs tika veikti virkne taupības pasākumu – atlaida darbiniekus, samazināja algas. Šogad situācija ir vēl traģiskāka – neraugoties uz notikušo algu samazinājumu, jādodas bezalgas atvaļinājumā, bet pēc tam jāstrādā paaugstinātas intensitātes apstākļos un papildus tiešajiem pienākumiem, par ko nemaksā.

Slodze pieaugusi ievērojami – konsultācijas cilvēkiem par 21%, apstrādāto dokumentu skaits par 32%. "Tāpēc jo sevišķi šķiet neizprotama situācija, ka tieši pamatprocesā nodarbināto skaits tiek samazināts, lai gan tieši šiem darbiniekiem vistiešāk jāiznes valdības pieņemto likumu un lēmumu radīto seku smagums," norāda VSAA darbinieki.

Darbinieku algas no šā gada janvāra: inspektoram ar mazu darba stāžu – 208 lati (uz rokas), inspektoram ar lielu darba stāžu (vairāk nekā 20 gadi) – 238, vecākajam inspektoram ar lielu darba stāžu – 312, konsultantam – 172, bet jaunie darbinieki pašlaik tiek pieņemti ar algu 173 lati.

VSAA darbinieku acīs redzama neizpratne, kad kārtējo reizi Saeimas komisijas sēdē Finanšu ministrijas ierēdņi salīdzina viņu algas ar mežsargu algām, jo, redz, tās samazinājušās daudz dramatiskāk nekā pensiju aprēķinātājiem. Pat Ieņēmumu dienestā ir vairāk samazinātas algas!

Arī Labklājības ministrija (LM) priekšāstāda datus par vidējām algām darba inspekcijā, nodarbinātības aģentūrā un citās sociālajās iestādēs, un no prezentācijas jātop skaidram, ka VSAA vidēji neesot viszemākās algas. Algas salīdzina dažādos griezumos pa mēnešalgu grupām un skalām. Taču tas darbiniekus nenomierina. "Uz ekrāna viss izskatās skaisti un gludi, taču nav ņemts vērā mūsu darba apjoms, specifika, atbildība – mēs pieņemam lēmumu par katru cilvēku, par viņa pensiju," spriež S. Matvejeva.

Viena no VSAA darbinieku prasībām ir novērtēt darbiniekus atbilstoši darba specifikai un attiecīgi rēķināt algas. Pašlaik inspektorus pielīdzina 23. amatu saimei, kas neatbilst viņu veicamajām funkcijām, jo inspektori ne tikai apkalpo klientus, bet pieņem arī administratīvos aktus.

Tāpat VSAA darbinieki pieprasa atcelt bezalgas brīvdienas. Šogad bija paredzēts, ka finansējuma trūkuma dēļ VSAA darbiniekiem 19 dienas ir jādodas bezalgas atvaļinājumā. Tomēr, labi saprotot, ka kādam ir jārēķina pensijas un ir jāpilda Satversmes tiesas spriedums, valdība piešķīra naudu piecām darba dienām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.